Asigurările se vor scumpi din 2016, după ce companiile de asigurări din România vor implementa noua directivă europeană privind solvabilitatea - Solvency II, apreciază specialiştii în asigurări, chestionaţi într-un sondaj cu prilejul Conferinţei Asiguratorilor din România, scrie agerpres.

În opinia companiilor de asigurări, principalele efecte ale implementării noilor reglementări UE vor fi un plus de stabilitate pentru industria asigurărilor şi costuri suplimentare pentru companii şi acţionari.

Un alt efect important ar putea fi diminuarea numărului de asiguratori de pe piaţa locală, în timp ce calitatea mai bună a serviciilor pentru asiguraţi a fost indicată de numai 8,2% dintre participanţii la sondaj.

În opinia reprezentanţilor companiilor de asigurări, absenţa unei politici de supraveghere stabile şi coerente, mentalitatea clienţilor/lipsa educaţiei financiare şi concurenţă neloială sunt principalele cauze care ţin piaţă românească de asigurări departe de o creştere sănătoasă şi profitabilă.

Lipsa stimulentelor fiscale şi gradul redus de încredere în serviciile financiare sunt considerate principalele obstacole pentru piaţă locală de asigurări, iar marea provocare a anului pentru companiile de asigurări este pregătirea pentru directiva europeană Solvency II, urmată de problema daunalităţii pe segmentul auto şi de daune morale, potrivit sondajului menţionat.