Printre altele, Comitetul permanent a asistat la una dintre cele mai importante remanieri dinistoria lui, fiind inlocuiti cinci din cei sapte membri ai acestei structuri. Si-au pastrat locul numai presedinte Xi Jinping si premierul Li Keqiang. Iar dintre noii intrati, unul singur, Li Shanshu, este un aliat al sefului statului. In ultimii ani, el a fost sef al Statului major, indeplinind, totodata, cateva vizite diplomatice extrem de sensibile. Spre exemplu, el a fost la Moscova in aprilie anul curent pentru o intrevedere cu Vladimir Putin. Probabil, el va prelua sefia Parlamentului.

Printre ceilalti nu veniti se numara Wang Yang, un apropiat al Ligii tineretului comunist, o organizatie puternica, pe care Xi Jinping incearca sa o aduca la pas, dar si Han Zheng, un reprezentant al factiunii din Shanghai, de unde a venit fostul presedinte JIang Zemin. Mai trebuie adaugat Wang Huning, un academician cu rol de teoretician al partidului de mai bine de 30 de ani.

Surprinzatoare este disparitia lui Wang Qishan, mana dreapta a lui Xi Jinping, omul care a condus campania anti-coruptie si a carui mentinere in Comitetului permanent nu a fost pusa de nimeni sub semnul intrebarii. Locul lui a fost insa ocupat de Zhao Leji. In acelasi timp, Xi Jinping a numit mai multi dintre protejatii sai in Biroul politic, care numara 25 de membri.

Este evident ca, in urmatorii cinci ani, presedintele Xi Jinping ii va urmari atent pe noii numiti, alegandu-l pe cel mai bun sa-i succeada la putere in 2022. In orice caz, asa cred expertii care sustin ca se pricep la politicile chineze. Oricum, in fruntea topului potentialilor viitori lideri ai Chinei figureaza Chen Miner, in varsta de 57 de ani. Considerat un protejat al presedintelui, el i-a fost alaturi conducand provincia Zhejiang la inceputul anilor 2000, pentru ca apoi sa transforme regiunea saraca Guizhou intr-un centru pentru date centers.

Ding Xuexiang, 55 de ani, este alt protejat al presedintelui Jinping, cei doi intalnindu-se cand acesta din urma era seful filialei de parti la Shanghai. Li Qiang are 58 de ani si conduce dinamica provincie Jiangsu, ir Hu Chunhua, 54 de ani, se numara printre apropiati fostului presedinte Hu Jintao.