"Exercitiile fizice, sportul in general, sunt foarte importante pentru sanatate. Este primul lucru pe care-l spun celor care ma intreaba despre rezultatele muncii noastre. Sunt sute de exemple care confirma cat de important este sa facem miscare inclusiv pentru mentinerea unei stari de spirit adecvate, astfel incat sa facem fata provocarilor zilnice", spune Herman Pontzer, de la New York University.

Pontzer si colegii lui au gasit un raspuns paradoxal la intrebarea de ce, uneori, mersul la sala de fitness nu-i ajuta pe cei care vor sa slabeasca urmarind modul de viata al vanatorilor din triburile Hadza din Tanzania.

"PopulatiileHadza duc o viata extrem de activa, strabatand zilnic distante uriase si efectuand, in acelasi timp, o munca fizica dificila. Cu toate acestea, spre marea noastra surpriza, am descoperit ca organismul lor consuma cam tot atata energie pe zi, cat persoanele care duc o viata sedentara. O descoperire care ne-a uluit si care ne-a facut sa ne gandim la legatura dintre exercitiile fizice si consumul de energie", a explicat Pontzer.

Pornind de la aceasta idee, biologul a adunat 300 de voluntari. O parte dintre ei faceau sport, altii nu. Timp de o saptamana, oamenii de stiinta au urmarit nivelul de activitate fizica si consumul de calorii. Astfel, au constatat ca mai mult sport nu determina neaparat organismul sa cheltuiasca mai multa energie.

Ceea ce inseamna ca organismul se adapteaza la exercitiile de fitness sau sport si economiseste resurse in alte sisteme pentru alimentarea muschilor, fara a afecta tesuturile de grasime si ficatul, unde se aduna caloriile in exces. Deocamdata, cercetatorii nu stiu cum functioneaza concret acest mecanism, dar intentioneaza sa descifreze si acest mister.

Oamenii de stiinta cred ca exista un fel de "plafon", care limiteaza cresterea consumului de energie in corp in timpul enercitiilor fizice. Prin urmare, Pontzer si echipa lui vor cauta acest "prag".