Prin "zona cenusie" se subintelege pozitia intermediara a majoritatii musulmanilor. "Ideea este ca Statul Islamic sa umple vacuumul oriunde exista deja haos, spre exemplu in cea mai mare parte din regiunile Sahel si Sahara, dar si sa creeze haos care, ulterior, poate fi umplut: este ceea ce incearca SI sa faca in Europa", scrie Atran.

In opinia autorului, cel mai bun raspuns strategic pe care Occidentul il poate oferi este sa ofere "o primire plina de ospitalitate refugiatilor sirieni, care fug de haos, iar cel mai prost raspuns este sa-i respinga pe acestia". In context, Atran face referire la articolul din 2014 despre cum "sa conduci o stare de haos in mod salbatic", material care, impreuna cu cel despre "zona cenusie" a devenit literatura obligatorie pentru liderii SI. 

Ambele texte indeamna sa fie atacate tinte vulnerabile, precum zone tursitice si altele, sa fie epuizate resursele "celor necredinciosi", destabilizand, astfel, increderea populatiei in capacitatea guvernelor de a asigura securitatea. IN plus, teroristilor li se recomanda sa foloseasca atentatele ca mijloc de presiune asupra musulmanilor: astfel, se va demonstra ca dragostea de pace nu aduce altceva decat suferinta si durere.

"Banuiesc ca Statul Islamic intentioneaza un atac coordonat in numeroase orase ale Europei, pentru a grabi procesul de lichidare a zonei cenusii, dar si pentru a abate atentia simpatizantilor sai ca pozitiile gruparii din Siria si Irak nu mai sunt foarte solide", scrie Atran.