Dupa ce duminica, saptamanalul german Der Spiegel a anuntat, citand documente intrate in posesia redactiei prin intermediul fostului agent al NSA, Agentia nationala pentru securitate a SUA, deja faimosul Edward Snowden, ca Statele Unite au spionat UE, cu accent pe Germania, cotidianul britanic The Guardian a oferit in numarul sau de luni detalii suplimentare. Folosind aceeasi sursa de informare, publicatia relateaza despre cum au fost spionate misiunile diplomatice ale UE si a altor state, considerate aliatele SUA.

„Unul dintre documente enumera 38 de ambasate si misiuni catalogate drept si descrie amanuntit metodele de spionaj folosite pentru fiecare dintre ele – de la dispozitive montate in mijloacele de comunicare electronica si microfoane montate in cablurile telefonice, la colectarea de informatii cu ajutorul unor antene speciale”, scrie The Guardian.

Ziarul constata, printre altele, ca spionajul american supraveghea, astfel, nu numai „adversarii ideologici traditionali ai SUA si statele din Orientul Mijlociu care necesitau o atentie sporita”. Pe lista figureaza, de asemenea, misiunile UE, ambasadele Greciei, Frantei si a altor aliati ai americanilor, precum Japonia, Mexic, Coreea de Sud, India si Turcia.

Una dintre metodele de monitorizare, continua Guardian, a primit numele de cod Dropmire, detaliu care apare intr-un document datat 2007. Gratie dispozitivelor instalate in aparatele care trimiteau faxuri codificate din misiunile diplomatice ale UE, serviciile speciale americane, afirma cotidianul britanic, urmareau corespondenta cu ministerele de externe ale tarilor europene.

„Din document reiese foarte clar ca dispozitivele montate in ambasada UE din centrul Washingtonului serveau pentru strangerea de informatii privind disensiunile dintre tarile membre ale Uniunii”, completeaza The Guardian. „Sa oferi scuze evocand razboiul pe care teroristii islamisti il duc impotriva SUA, nu ajuta la nimic in acest caz”, a comentat, la randul sau, Suddeutsche Zeitung, in numarul sau de astazi. Toate statele care fac parte din UE se considera aliatii, ba chiar prietenii Americii.

Desigur, exista anumite divergente de interese si concurenta economica. Dar daca SUA din cauza unor disensiuni absolut firesti, vor sa-si asigure suprematia folosind in acest scop serviciile speciale, UE trebuie sa reactioneze in mod coresponzator – la nivelul intregii Uniuni Europene, nu prin glasul unuia sau a altuia dintre statele membre”, crede publicatia germana. „Ce acompaniament straniu pentru demararea negocierilor privind crearea unui zone comerciale libere intre UE si SUA”, remarca, in acelasi timp, Frankfurter Allgemeine Zeitung.