In opinia expertilor, dupa inlaturarea lui Viktor Ianukovici si eliberarea Iuliei Timosenko, starea de confuzie din Ucraina a intrat intr-o faza periculoasa. Paralizia institutiilor de forta lasa deschise sansele pentru orice scenariu. Dar cel mai important lucru: inca nu se stie cine va veni, intr-un final, la putere in Ucraina – opozitia parlamentara sau cea a Maidanului. Pentru moment, cele doua parti sunt aliate: se formeaza guvernul, pentru a carui componenta, Iulia Timosenko a recomandat „cativa lideri cu autoritate ai Maidanului, pe care-i stie si ii sustine o tara intreaga”.

Altfel spus, explica analistii, Moscova trebuie sa astepte pana se vor contura raspunsuri la principalele intrebari legate de Ucraina: Cu cine se va discuta la Kiev si cum va fi evitat dezastrul economic, mai precis cui va ramane datoare Ucraina? Deloc de ignorata este inclusiv chestiunea Crimeii si unde starea de tensiune a atins cote alarmante, orice mica neatentie putand declansa cosmarul. Si atunci, spun analistii rusi, Moscova va fi luata la intrebari de cetatenii ei de ce nu a intervenit pentru protejarea rusilor din Peninsula.

Pe de alta parte, atrag atentia expertii, trebuie vazut in ce conditii se va negocia cu UE si SUA calmarea Ucrainei, mai ales dupa ce Occidentul a evocat posibilitatea unei interventii de forta a Rusiei. In acest context, Kremlinul mai are o intrebare la care nu are inca raspuns: viitoarea putere de la Kiev va fi in masura sa apere independenta si suveranitatea statului, ca sa nu mai vorbim de integritatea lui teritoriala?

In momentul de fata, singurul candidat la presedintia Ucrainei este Iulia Timosenko, exponenta Vestului tarii. Pana in mai, cand au fost fixate alegerile, Sud-estul  nu are timpul necesar pentru a se mobiliza pentru a propune o alternativa. Pentru Timosenko si nu numai, esentiala este intrarea in viitorul guvern a reprezenantilor Maidanului, pentru a readuce calmul. Daca liderii Maidanului nu vor fi insa invitati sa faca parte din executiv si vor cere „continuarea revolutiei ucrainene”, situatia ar putea scapa de sub control, spre disperarea tuturor partilor implicate.

In aceste conditii, Timosenko apare ca singura figura in starea sa mentina unitatea statului, putand fi acceptata inclusiv de sud-est, fiind personalitatea care convine intregii elite ucrainene, de la oligarhi la sefii institutiilor de forta. In acest context, Timosenko devine cea mai buna varianta atat pentru Occident, cat si pentru Rusia.