Acest sistem, care costă câteva miliarde de dolari, produs în doar câteva exemplare, urmează să asigure Arabiei Saudite o protecţie împotriva rachetelor balistice iraniene. In semn de sustinere a campaniei miltiare angajata de Riad in Yemen impotriva rebelilor gouthi sprijiniti de Iran, Washingtonul va relua, de asemena, livrarea de bombe cu ghidaj de precizie, suspendata de administraţia Barack Obama.

"Este un semnal clar" al administraţiei Trump "care vrea un nivel diferit de cooperare" cu administraţia saudită după tensiunile de la sfârşitul mandatului lui Obama, a explicat John Capello, expert al Fundaţiei pentru apărarea democraţiilor, un think tank cu orientare conservatoare din Washington.

In opinia lui, ca şi în Europa şi în Asia, administraţia Trump vrea să-şi vadă aliaţii asumându-şi un rol mai larg în asigurarea propriei securităţi şi să conteze mai puţin pe sprijinul armatei americane. "Sporind capacităţile militare ale Riadului", SUA vor "probabil să-i vadă pe saudiţi că preiau o parte mai mare din povara" ameninţărilor regionale şi în primul rând cea a Iranului.

Tony Cordesman, expert la think tank-ul CSIS din Washington, este de parere ca acordul de la Riad constituie un pas important spre o alianţă regională dorita de Washington. "În urmă cu câteva săptămâni, responsabili ai administraţiei americane au evocat posibilitatea unui NATO arab", a amintit el.

Analistul spune ca "există acum o încredere din partea saudiţilor în faptul că SUA vor fi un partener strategic durabil" în cazul ameninţării pe care o reprezintă pentru ei ultraconservatorii iranieni. Un tip de armament rămâne totuşi exclus din discuţiile americano-saudite: avioanele stealth F-35 cu care saudiţii şi alte ţări din Gof ar dori să se poată echipa. Israelul, care participă la programul F-35 şi tocmai a primit primele aparate, se opune ca ţările arabe să acceadă la acest tip de tehnologie.