De aceea, Putin a vorbit de la tribuna ONU frumos, dar fara sa dezvaluie adevaratele intentii ale Moscovei. Rusia poate reveniin marea politica mondiala ca partener al puterilor lumii numai prin participarea ei la rezolvarea crizelor din Siria si Ucraina. Iar pentru asta Kremlinul trebuie sa vina cu propuneri constructiva sa intreprinda actiuni care sa-i readuca increderea pierduta. 

Mai ales ca, potrivit diplomatilor de la Washington si Bruxelles, criza din Ucraina va fi dificil de depasit chiar si in absenta unor "piedici" din partea Rusiei. Toti asteapta din partea Kremlinului rezultate, nu doar efectul unei prezente in Siria sau in Ucraina. In al doilea caz, toti vor ca autoritatile de la Kiev sa-si poata relua, cu ajutorul Moscovei, controlul asupra granitelor si a republicilor separatiste.

Problema nu este insa numai Putin. Multe depind si de modul in care elitele ruse, oamenii din anturajul liderului de la Kremlin vor accepta sa faca jocurile lui Putin, care, intrebat fiind, intr-un interviu pentru presa americana, daca intentioneaza sa candideze pentru un al patrulea mandat, a spus ca decizia lui depinde in special de situatia interna a Rusiei, dar si de conjunctura internationala.

Prin urmare, discursul lui Putin la ONU nu a fost elementul central al deplasarii la New York. Esential este ce se va intampla dupa. In ceea ce priveste intalnirea cu Obama, ea s-a prelungit peste asteptari: aproape o ora si 40 de minute fata de cele 55 de minute programate. E bine? "Inseamna ca au avut ce sa discute", au comentat analistii.

A fost pentru prima da in ultimii doi ani, cand cei doi presedinti au stat de vorba "intre patru ochi". La conferinta de presa seful statului rus a parut relaxat si multumit. Dar a evitat raspunsurile directe. "Exista in continuare divergente, dar am covenit sa lucram la ele", a spus, fara alte detalii, liderul de la Kremlin.

Poate fi considerata vizita la New York un progres, o reusita? Nu, au declarat aproape la unison expertii rusi. "A fost o simpla tatonare de teren, dar se pare ca s-a mers in aceeasi directie", au adaugat ei.