Potrivit unui studiu elaborat de expertii firmei Custom Products Research si publicat in luna februarie, cresterea numarului de furturi marunte din magazinele de produse alimentare este determinata inlusiv de dorinta pensionarilor japonezi de a ajunge dupa gratii.

"Avand in vedere ca cei mai multi dintre acesti oameni comit delicte neinsemnate, actiunile lor par premeditate, pentru ei inchisoarea reprezentand o modalitate de supravietuire", sustin autorii studiului mentionat mai sus.

Conform documentului, chiar si in conditiile unui mod de viata extrem de saracacios, cheltuielile unui pensionar singur depasesc cu 25% pensia de baza acordata de stat si care se ridica la 6.900 de dolari pe an. Pentru furtul unui sandvis, un japonez poate primi chiar si pana la doi ani de inchisoare, perioada de detentie costand statul 73,400 de dolari.

"Este ca un cerc vicios. Ies din inchisoare, dar nu au bani si nici familie si comit o noua infractiune", a comentat Akio Doteuchi, de la Institutul NLI Research, din Tokyo.