„Mi-ar trebui vreo 20 de avioane de atac Su-27 si MiG-29 si alte cateva aparate dintre cele mai moderne, pentru a asigura integritatea granitelor tarii”, a declarat Lukansko, citat de agentia ITAR-TASS. Aflat zilele trecute in vizita la Minsk, ministrul rus al apararii, Serghei Soigu, a anuntat ca, in cel mult doi ani, Moscova va dispune de o baza aeriana militara in Belarus, unde vor stationa trei regimente de aviatie.

Reactia lui Lukasenko a venit abia vineri. „A existat o discutie pe tema asta, dar se pare ca partea rusa a crezut ca lucrurile sunt ca si rezolvate, a explicat un analist belarus, comentand declaria lui Lukasenko: „Da, baza va fi, dar ce fel de avioane, asta e de negociat”. Ducandu-si ideea mai departe, el a precizat ca partea belurusa este dispusa sa modernizeze avioanele rusesti la uzina din Baranovich. In plus, a adaugat Lukasenko, „mi-ar trebui vreo 20 de avioane de atac S-27 si MiG-29 si alte cateva aparate dintre cele mai moderne, pentru a asigura integritatea granitelor nationale”.

„Belarus reprezinta unul dintre cei mai importanti parteneri ai Rusiei. Si le vom vinde avioane la preturi avantajoase. Nu stiu ce schema va fi aplicata, dar Rusia are, de asemenea, nevoie de o serie de produse fabricate de industria militara a Belarus. Altfel spus, nu cred ca ne vom targui pe acest subiect”, a estimat Igor Korotchenia, unul dintre cei mai apreciati expert rus pe probleme de inarmare.

Potrivit cotidianului Kommersant, Rusia vrea ca viitoarea ei baza din Belarus sa fie amenajata in regiunea Baranovich, care dispune de un „aerodrom, dar si de uzina de mentenanta. In caz de nevoie, acolo se pot executa intreaga gama de reparatii, de la cele mai minore, la cele mai complexe. Intreprinderea are capacitatea necesara”, nota Kommerant, citand o sursa din ministerul rus al apararii. Mai mult, a subliniat respectiva sursa, „in zona au fost desfasurate numeroase sisteme de aparare aeriana, in stare sa ofere protectie avioanelor noastre”.