In opinia cercetatorului britanic, civilizatiile extraterestre ar putea fi jefuitori de resurse, cucerind galaxie dupa galaxie si colonizandu-le cu forta.

In opinia omului de stiinta, semnale extraterestre pot ajunge pe Terra, dar nu trebuie trimis imediat un raspus. Mai mult, Hawking a comparat posibilitatea ca oamenii sa intalneasca reprezentanti ai altor civilizatii cu intalnirea dintre Cristofor Columb cu amerindienii.

Expertul a apreciat ca planeta Gliese 832c ar putea adaposti o specie necunoscuta. "Intr-o zi am putea primi un raspuns de pe o planeta necunoscuta, precum Gliese 832c, dar nu trebuie sa ne grabim cu raspunsul. O intalnire cu o civilizatie avansata ar putea fi precum cea dintre amerindieni si Columb si s-ar putea termina rau", a subliniat Hawking intr-un nou film documentar Stephen Hawking's Favorite Places.

Unii experi sunt de parere ca Pamantul, destul de zgomotos,trimite deja semnale radio in spatiu de zeci de ani. O civilizatie extraterestra destul de avansata pentru a calatori in spatiu suficient de rapid, ar putea fi atrasa de aceste semnale, invadand cu usurinta Terra.