Antonescu a fost întrebat cum vede sugestia făcută de preşedintele Traian Băsescu privind o scrisoare comună semnată de premier şi preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului în care aceştia să-şi asume rezolvarea a ceea ce nu este "în regulă" cu privire la MCV. "Sunt oameni, oameni de seamă, cu care dumneavoastră sunteţi contemporani, toţi suntem contemporani, care par a fi prins gustul hârtiilor semnate. Nu mă număr printre ei. (...) Nu am spus că nu voi semna, dar să fac planuri, să schiţez scrisori. Eu cred că nu scrisorile sunt decisive în această privinţă şi cred că acest joc în care văd că intră şi domnul Băsescu e unul neserios. Noi trebuie să rezolvăm problema Schengen sau trebuie să rezolvăm problema MCV, nu trebuie să ne procupăm doar cum dăm vina unii pe alţii, că din cauza celuilalt nu s-a rezolvat", a spus Antonescu.

De asemenea, el a precizat că între semnatarii documentului ar fi fost inclusiv preşedintele Comisiei Europene şi cel al Consiliului European. "Eu cred că, aşa cum i-am răspuns premierului atunci când m-a contactat în legătură cu posibilitatea unei scrisori apel - să fie semnată şi de preşedinţi celor două Camere din România, alături de nume ilustre - Barroso, Băsescu, îi iau în ordine alfabetică, van Rompuy - nu am avut nimic împotrivă, pentru că avea nişte valenţe politice documentul. Acum, acest ping-pong cu semnăturile şi cu formatele de scrisori pe care domnul Băsescu îl propune, riscă să nu mai fie serios", a mai declarat Antonescu.

El a fost întrebat dacă scrisoarea propusă era în plan să fie semnată şi de Barroso şi Van Rompuy, sau se referă la declaraţia de la Bruxelles pe tema Schengen. "Nu mă refer la declaraţie, mă refer la un text care să fie adresat decidenţilor europeni ca o pledoarie şi cu argumentele respective pentru intrarea României în Schengen. Adică despre ceea ce propusese premierul Victor Ponta", a mai spus Antonescu.