Presa internationala noteaza, in context ca, in 2011, Exxon Mobil a semnat un acord cu Rosneft, cea mai mare companie petrolieră de stat din Rusia, pentru explorare comună de petrol şi producţie. De atunci, cele două companii au stabilit zece asocieri joint venture pentru proiecte în Rusia.

Difuzand informatia, NBC News a citat două surse apropiate echipei de tranziţie care au afirmat că Tillerson va fi numit secretar de stat. Echipa de campanie a lui Trump nu a fost imediat în măsură să confirme alegerea. Subiectul a fost abordat inclusiv de cotidianul Wall Street Journal, potrivit caruia Tillersona ar fi favorit la preluarea mandatului de secretar al Departamentului de stat.

Anterior, echipa preşedintelui ales anunţase că fostul primar al New York-ului, Rudy Giuliani, 72 de ani, şi-a retras voluntar candidatura, deschizând larg calea rivalilor săi, printre care figurează Mitt Romney, fost candidat republican la Casa Albă în 2012. În 2012, Rex Tillerson a fost decorat de Vladimir Putin cu Ordinul Prieteniei.

Contractele încheiate cu Rusia de Exxon Mobil ar putea genera 500 de miliarde de dolari, potrivit media americane, iar alegerea lui Tillerson este pe direcţia voinţei afişate de Trump de ameliorare a relaţiilor între Statele Unite şi Rusia, comenteaza presa, scrie agerpres.