In loc sa transporte cu avionul, pe timp de noapte, asa cum se procedeaza, de regula, tehnica de lupta si militari, trupele americane strabat peste 1.500 de kilometri, traversand sase state, oprindu-se prin diferite localitati si discutand cu populatia locala.

Demarata la inceputul acestei saptamani si incheiata la sfarsitul acesteia, operatiunea Dragoon Ride va deveni cel mai lung mars efectuat de trupele americane incepand din 1944. Este raspuns la numeroasele exercitii ruse. Ea trebuie sa demonstreze "rusilor si nu numai" ca trupele americane "se pot deplasa rapid pe distante mari, traversand chiar granitele altor tari", continua International New York Times.

In politica lor externa, Statele Unite folosesc metode care s-au bucurat de succes in trecut, dar care nu se potrivesc pentru secolul 21, a comentat, in acest context, Sarwar Kashmeri, profesor la Universitatea Norwich.

In articolul sau, el pune fata in fata doua evenimente: Dragoon Ride si crearea Bancii asiatice pentru investitii in infrastructuri (AIIB), a carui infiintare a fost initiata de China. "Informatia ca la AIIB au aderat cele mai mari economii ale Europei a aparut pe primele pagini ale ziarelor din intreaga lume. Marsul soldatilor americani a fost mentionat doar in treacat", constata editorialistul Huffington Post.

Convoiul militar al NATO din Europa este chemat sa "demonstreze Rusiei ca SUA sunt alaturi de aliatii europeni". Dar, subliniaza autorul materialului, la mars nu a participat nici un alt stat NATO. "Daca el s-ar fi desfasurat sub steagurile tuturor celor 28 de tari membre, el ar fi putut arata potentialului inamic ca alianta militara occidentala nu este o gluma", considera Kashmeri.

In acest timp, de partea cealalta a lumii, China i-a atras pe marii aliati europeni ai SUA in proiectul AIIB, banca menita sa concureze cu structuri cheie ale ordinii mondiale, precum Banca Mondiala si Fondul Monetar International. O manevra abila si pragmatica, de natura sa consolideze influenta Beijingului in Asia.

"Politica externa a Chinei da dovada de inventivitate, de viziune strategica si intelepciune, ceea ce va amplifica influenta Beijingului pe plan regional si mondial. Politica externa a SUA a aratat ca nu poate oferi altceva decat forta militara", afirma analistul, apreciind ca aceasta atitudine a Washingtonului face parte dintr-o strategie a trecutului.