Numit in 2006 la conducerea celei mai mari companii petroliere cotata la Bursa, Tillerson a avut, inainte de toate, misiunea de a obtine contracte de forare si extragerea de hidrocarburi inclusiv in tari conduse de autocrati, instabile din punct de vedere politic si cu drepturile omului ignorate, de regula. In aceasta calitate, el a stabilit relatii personale cu oameni puternici. Este, spre exemplu, presedintelui rus Vladimir Putin, pe care-l considera "un apropiat". 

"Nu sunt cu tot ceea ce face, dar intelege ca sunt om de afaceri. Intreprinderea mea a investit cu succes multi bani in Rusia", declara Tillerson, in februarie, la Universitatea din Texas. Printre altele, el a criticat sanctiunile adoptate de Occident impotriva Moscova dupa anexarea Crimeei. De profesie inginer, el a devenit un expert al negocierilor, dezvoltand afaceri in Arabia Saudita, Yemen, Ciad, Irak, Angola sau in Libia. O experienta care cu siguranta ii va folosi ca secretar de stat in administratia presedintelui ales Donald Trump. E adevarat, candidatura lui trebuie sa treaca de Senat.

Om de afaceri

"Unul dintre lucrurile pe care l-am invatat cand am inceput sa fac afaceri in strainatate, este sa ma asigur ca statele gazda, fie ca e vorba de Rusia, Yemen sau de Orientul Mijlociu, inteleg ca eu nu sunt guvernul Statelor Unite", a subliniat Tillerson in fata studentilor texani. "Nu eram acolo pentru a reprezenta interesele guvernului american. Nu sunt aici nici pentru a le apara, nici pentru a le critica. Sunt un om de afaceri", mentiona el.

Acum, el trebuie sa convinga contrariul. Pentru ca, explica Zorka Milin, de la Global Witness, "ceea ce este bun pentru Exxon, nu este neaparat bun si pentru America".