În ultimele săptămâni, presa fidelă regimului de la Phenian a schimbat reprezentările comune ale 'liderului suprem' cu intenţia manifestă de a 'înăspri' imaginea acestui bărbat cu faţă de copil şi umblet greoi. Imediat după preluarea puterii, după moartea tatălui său Kim Jong-Il, la sfârşitul lui 2011, tânărul Kim a fost pus în scenă din plin, într-un cadru militar, în compania ofiţerilor de rang înalt, rigizi şi gravi în uniformele lor.

Scopul este, potrivit AFP, să transmită lumii asigurarea unei tranziţii reuşite, a loialităţii forţelor armate faţă de noul om-forte, neexperimentat, de doar 30 de ani. În fapt: continuitatea politicii militariste din tată în fiu. 'Înconjurat de cei mai înalţi responsabili militari, tânărul Kim câştigă, probabil, un anumit grad de credibilitate, fără să fi activat măcar în armată', remarcă analistul Katy Oh de la Institute for Defence Analyses din Alexandria (Virginia, SUA).

Însă, de la jumătatea anului 2012, tonul s-a schimbat. Fotografiile lui Kim-soldat nu dispar, dar sunt mai rare iar un chip de bărbat bun, surâzător, paternalist, apare de sub trăsăturile de războinic. Ca şi înaintea lui, bunicul său Kim Il-Sung, fondatorul regimului în 1948, apoi tatăl său, Kim împarte sfaturi de bună planificare în ferme, ateliere, transmite mesajul unui viitor radios al Republicii democratice populare în şcoli.

Mai extrovertit decât tatăl său, în public, noul conducător se amuză deschis, se simte bine la biroul său şi chiar se afişează într-un parc de distracţii - în timp ce milioane de nord-coreeni suferă de foame, potrivit ONU şi ONG-urilor prezente în această ţară. Iar apoi, pe ici pe colo, presa de stat 'distilează' imagini cu soţia acestuia, o tânără elegantă care aduce o tuşă de modernitate unei ţări închise şi ruinate, unde totul lipseşte.

În lucrarea sa 'The Cleanest Race', B.R. Mayers, expert în propaganda nord-coreeană, arată că regimul din Coreea de Nord apără o ideologie bazată pe rasă, împrumutând nord-coreenilor virtuţi morale mai ridicate decât ale străinilor, dar nu fizice, obligându-i astfel să se plaseze sub protecţia liderului lor. Noua inflexiune a imaginii apare de la sfârşitul lui 2012, cu lansarea reuşită a unei rachete în decembrie, apoi cu un al treilea test nuclear, în februarie.

Kim-soldatul este omniprezent, inspectând tranşeele, bateriile de artilerie din insulele de la frontiera maritimă, înfruntând fără să clipească vântul şi ploaia. Atunci când Nordul ameninţă SUA cu o lovitură nucleară - experţii se gândesc că ţara nu are mijloacele tehnologice - Kim este prezentat la biroul său, într-o sală de comandament, înconjurat de ofiţeri superiori. În plan secund, o hartă a statului major detaliază loviturile rachetelor şi ţintele americane.

'Schimbarea s-a produs cu adevărat după testul nuclear. Imaginile au devenit dintr-odată ameninţătoare', remarcă Byeon Yeong-Wook, fotograf la cotidianul sud-coreean Dong-A Ilbo, care editează de mulţi ani imaginile transmise de propaganda nord-coreeană. 'Putem găsi câteva imagini exagerate sau ridicole, dar populaţia nord-coreeană, în sine, recunoaşte fără ezitare figura liderului puternic şi curajos', spune el.