Daca doriti un raspuns, intrebati Ucraina, Germania si alti clienti ai „Gazpromului, care platesc un suprapret pentru gazele rusesti”, afirma autorul articolului. „Veniturile realizate de Rusia din exportul de gaze au stimulat mult timp politica externa a lui Putin, ajutandu-l sa edifice una dintre cele mai costisitoare imagini olimpici din lume”, continua Luce.

In Statele Unite nu exista ceva similar Gazpromului. Dar revolutia energetica americana va ajuta Washingtonul sa slabeasca presiunea Rusiei asupra vecinilor sai, estimeaza Luce. Rezervele de gaze se sist ale SUA sunt atat de importante, incat America va deveni, curand, o Arabie Saudita a gazelor.

Administratia Barack Obama a aprobat deja constructia a sase terminale pentru gazele lichefiate destinate exportului. Punand la socoteala inclusiv costurile de prelucrare si de transport, gazele venite din America vor fi oricum considerabil mai ieftine decat cele rusesti. Ceea ce inseamna ca, pe fondul aparitiei unei piete libere pentru vanzare si cumparare de gaze, preturile in Europa vor scadea substantial.

Ce inseamna asta pentru arma si „pusculita” lui Putin? – se intreaba Financial Times. Cotidianul aminteste ca, de regula, regimuri precum cel aflat acum in Rusia si care traiesc din vanzarile de hidrocarburi, devin mai drastice cand preturile la petrol sau gaze sunt mari, dar cand acestea scad, accepta mai usor compromisul.

Acum, isi continua ideea Andrew Luce, Statele Unite au sansa de a reduce preturile la resurse energetice pretutindeni in lume si sa ofere, in acelasi timp, surse alternative de energie pentru prieteni si aliatii lor. Iar daca presedintele Obama va permite revolutiei energetice americane sa „treaca granita”, administratia de la Washington va oferi un ajutor inestimat cetatenilor Rusiei si vecinilor ei.