Pe piata neagra, armele in cauza ajung prin diferite cai. Unele sunt furate din magazinele de specialitate sau din depozitele politiei si ale armatei. Altele sunt confectionate acasa.

Dar, subliniaza The Independent, in momentul de fata, cele mai multe AK provin din Balcani, unde dupa razboaiele din anii 1990 au ramas foarte multe arme. O parte din locuitorii din aceasta regiune pastreaza armele de teama ca, la un moment dat, conflictele vor reizbucni.

Potrivit The Independent, tarile balnice numara, in prezent, aproximativ 25 de milioane de locuitori, care dispun de peste 6 milioane de arme de foc. In acelasi timp, surse de aprovizionare a pietei negre europene cu arme sunt si alte conflicte din apropierea granitelor Europei, precum cele din Libia sau Ucraina.

Pe de alta parte, aparitia unor noi modele de arme de foc influenteaza aceasta piata. "De fiecare data cand Rusia lanseaza un nou model de Kalasnikov, versiunile vechi ajung pe piata neagra", explica specialistii de la Conflict Awareness Project. Iar furturile din depozitele din Rusia si din tarile est-europene constituie, deja, un fapt cunoscut.