Ce vor face Washingtonul si aliatii lui europeni? Ultimele evenimente ne permit sa afirmam ca multi nu vor intreprinde nimic deosebit.

De ce? Pentru ca presedintele Vladimir Putin stie foarte bine cum sa manipuleze tarile occidentale, sustine autorul articolului.

Locatarul de la Kremlin spune exact ce vor sa auda multi dintre liderii occidentali. In plus, el are prieteni buni, dar si dusmani la fel de buni.

Nu, precizeaza Susan Glasser, ei nu apara nici regimul lui Putin, nici incalcarea drepturilor omului, nici coruptia de la nivelul elitei ruse. Ei se declara realisti.

Germania si alte tari europene depind de resursele energetice ale Rusiei si nu-si permit o confruntare deschisa cu Moscova. In opinia lor, o escaladare ar conduce la un conflict mult mai serios.

Rusia s-a ales cu sanctiuni dupa anexarea Crimeei si dupa doborarea avionului malayisian cu o racheta furnizata de Rusia, se pare. Dar crizele din alte zone ale lumii si care evolueaza intr-un ritm alarmant, constituie o veste buna pentru Kremlin.

Irakul se rupe in bucati, iar Pentagonul vorbeste, pe un ton apocaliptic, despre amenintarea reprezentanta de micarea Statul Islamic.

Israelul lupta in Gaza, iar Satele Unite se confrunta cu tulburari sociale pe baza rasiala. In aceste conditii, presedintele Barack Obama si administratia lui nu se pot concentra pe conflictul din Ucraina.

Daca SUA vor fi tot mai ocupate cu Irakul, ele ar putea uita de Ucraina. In aceasta situatie, UE ar trebui sa joace rolul principal in cazul Ucrainei. Dar este cineva, in Europa, care crede ca asa va fi?, se intreaba, retoric, Susan Glasser in articolul sau publicat in Financial Times.