Deocamdata. Putin isi doreste, desigur, sa ajunga in Franta. Ar fi ocazia de a-i intalni pe sefii de stat si de guvern, pe care nu i-a mai vazut de destul de mult timp, dar cu care a vorbit foarte mult la telefon in ultimele luni. Concret, Putin nu a mai avut inscrisa pe ordinea de zi o intrevedere bilaterala la varf de aproape opt luni, de la summitul G20, desfasurat la Sankt-Petersburg.

Intrebarea este cum va fi primit Putin in Franta, in cazul in care deplasarea va avea, totusi, loc, dintr-un motiv sau altul. Un raspuns este prematur in momentul de fata. Criza din Ucraina este in plina desfasurare, tensiunile din sud-estul tarii, unde militantii separatisti continua sa opuna rezistenta fortelor armate trimise de autoritatil de la Kiev sa restabileasca ordinea constitutionala. Rusia este suspectata ca intretinere aceasta stare de spirit, incercand, astfel, sa impiedice derularea in conditii optime a alegerilor prezidentiale convocate pentru 25 mai. Si, logic, Moscova este acuzata ca nu intreprinde nimic pentru a calma spiritele.

Ceremoniile din Normandia vor fi interpretate, nu exista nici o indoiala, prin prisma evenimentelor din Ucraina, indiferent de evolutia lor. Discutiile dintre cei prezenti vor viza tot Ucraina.Acest lucru ar trebui sa-l plaseze pe Putin in centrul atentiei, dar cum va fi el privit? Ca un adversar cu ambitii imperialiste sau ca un lider responsabil, care, intr-un sfarsit, a revenit la ratiune? Depinde de ce se va intampla in Ucraina.