Potrivit purtătorului său de cuvânt, Steffen Seibert, 'cancelarul este bulversat de soarta jurnalistului american James Foley' răpit în Siria la sfârșitul anului 2012 și despre care nu s-a mai știu până acum nimic. Înregistrarea video nu a fost autentificată, însă este ceva 'dezgustător și arată că această organizație teroristă nu are nimic de oferit în afară de oroare și fanatism', a declarat Seibert într-o conferință de presă.

Parisul a denunțat la rândul său decapitarea jurnalistului James Foley de Statul Islamic, dacă este confirmată, pe care a calificat-o drept o 'barbarie' și un 'asasinat josnic'. 'Avem de-a face cu o barbarie care folosește frica și amenințarea', a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului Stéphane Le Foll, la sfârșitul unei reuniuni a Consiliului de Miniștri în care a fost dezbătută situația internațională.

Ministrul britanic de externe Philip Hammond a declarat că, deși nu a fost autentificat, videoclipul 'pare să prezinte toate caracteristicile pentru a lăsa să se creadă că este autentic'. În același timp, ministrul britanic a remarcat faptul că autorul crimei vorbea în engleză cu accent britanic. 'Pare să fie vorba de un britanic. Noi vom face investigații pentru a fi siguri de aceasta', a afirmat șeful diplomației britanice, scrie Agerpres in pagina electronica.

In acest context, Germania a anuntat, prin vocea ministrului de externe, Frank-Walter Steinmeier, ca este pregătita să trimită, "cât mai curând", armament destinat kurzilor din Irak. Seful diplomatiei de la Berlin a precizat că, intr-o prima faza, tara sa va trimite alimente şi echipamente militare nonletale, examinând însă toate necesităţile forţelor kurde, în coordonare cu partenerii europeni.

Fotojurnalistul american James Foley, care, potrivit unei înregistrări difuzate de Statul Islamic, ar fi fost decapitat de militanţii islamişti în semn de represalii faţă de atacurile aeriene americane în Irak, rămâne în amintirea colegilor şi a familiei drept "un fiu, frate, jurnalist şi om minunat".

Foley scria pentru publicaţia Global Post, transmitea ştiri video pentru agenţia AFP, apărea în emisiuni la postul PBS şi publica ocazional pe blogul său, "A World of Troubles" (O lume cu probleme").