Declaratia de razboi a Coreei de Nord s-a dovedit urmare a unei „traduceri defectuoase” si, in pofida informatiilor aparute in presa straina, textul original al Phenianului afirma doar ca nord-coreenii vor actiona „dupa legile razboiului” in cazul in care vor fi tinta unor provocari, care ar putea degenera intr-un conflict de amploare, ba chiar intr-un razboi „nuclear”.

„Din acest moment, relatiile dntre Nord si Sud intra in starea specifica situatiei de razboi”, se spune in comunicatul oficial al guvernului, partidelor politice si organizatiilor civile din Coreea de Nord, transmis de agentia KCNA.

Documentul precizeaza ca, in cazul unor provocari dusmanoase, vor fi lansate atacuri asupra bazelor nucleare ale SUA din Hawai, insula Guam, de pe teritoriul Coreei de Sud, precum si asupra bazelor fortelor armate sud-coreene si a resedintei prezidentiale oficiale din Seul.

In acelasi timp, agentia sud-coreana Yonhap afirma, citand surse militare, ca „nici un fel de deplasari majore de trupe nord-coreene nu au fost constatate, in pofida retoricii amenintatoare” a Phenianului. In opinia a numerosi observatori, starea de incordare din Peninsula scade. Expertii amintesc faptul ca astfel de declaratii vizand „legile specifice unei stari de razboi” au fost lansate de Coreea de Nord si anul trecut, mentioneaza RIA Novosti.