În plus, Costoiu a spus că Marincea nu avea dreptul să acceseze informații clasificate, în condițiile în care "Institutul Geologic Român este un institut care deține, gestionează și generează documente clasificate". Totuși, prin declarațiile făcute, fostul director a provocat suspiciunea că avea acces la informații clasificate, motiv pentru care a fost sesizat Parchetul, a precizat Costoiu, într-o conferință de presă, la Palatul Victoria.

"Atâta timp cât a fost director nu avea dreptul să aibă acces la aceste documente. (...) E o problemă mai complicată, pe care de altfel am sesizat-o organelor speciale, pentru că dânsul după demiterea din funcție a făcut câteva afirmații care pun la îndoială respectarea legii, din acest motiv am sesizat organele competente — Parchetul — pentru alte fapte, nu pentru povestea cu declarațiile", a spus Costoiu.

Întrebat dacă declarațiile fostului director puteau ascunde "interese economice", Costoiu a evitat un răspuns direct, dar a remarcat că Marincea a vorbit despre cutremure după o "deplasare prelungită la Sank-Petersburg".

"Nu știu ce interese are domnul Marincea. Cert este că — vă spun acum în premieră un lucru — faptul că domnul Marincea a primit o primă avertizare în momentul în care s-au produs cutremurele și a dat declarații prin telefon, ceea ce este surprinzător pentru mine, dânsul făcând declarații despre cutremure, care se produseseră cu două zile înainte, dintr-o deplasare prelungă la Sank-Petersburg", a spus el.

Întrebat dacă este de părere că există o legătură între prezența fostului director în Rusia și declarațiile pe care le-a făcut, Costoiu a replicat: "Nu cred, eu am constatat. Eu constatat că un om care era în deplasare și făcea declarații fără să aibă niciun fel de informații cu ce s-a întâmplat acolo. A fost o primă avertizare".

Directorul Institutului de Geologie al României, Ștefan Marincea, a fost schimbat din funcție ca urmare a modului defectuos în care a gestionat și a comunicat public rezultate ale cercetărilor efectuate în zona Izvoarele-Slobozia Conachi, din județul Galați, informa pe 16 octombrie Ministerul Educației Naționale, aminteste Agerpres in pagina electronca.