Regizorul Sergiu Nicolaescu a murit joi dimineaţă, la vârsta de 82 de ani, colegi, politicieni si prieteni fiind socati la aflarea acestei vesti.

"Îmi este greu să răscolesc prin amintiri în aceste momente, dar tot ce pot să spun acum este că Sergiu Nicolaescu a fost un om minunat, un meseriaş minunat, un coleg minunat şi, din păcate, în această dimineaţă a pierdut una dintre puţinele lui lupte, pentru că, toată viaţa lui a fost un câştigător. Dumnezeu să-l odihnească!", a declarat actorul Mircea Albulescu.

Ion Besoiu a declarat ca vestea l-a intristat profund deoarece Sergiu Nicolaescu îi era şi bun prieten. "Sunt foarte trist pentru că a murit un artist, un prieten şi un om cu o putere de muncă extraordinară".
"Rămâne un nemuritor pentru că a dus faima cinematografiei române în toată lumea. Mai avea să spună multe lucruri în cinematografie", a mai adaugat acesta.

Preşedintele de onoare al PSD Ion Iliescu spune că l-a "cutremurat" vestea morţii regizorului Sergiu Nicolaescu, afirmând că "este o mare pierdere pentru noi toţi şi pentru cinematografia românească".
Ion Iliescu vorbeste cu stima despre regretatul regizor "Dispare o personalitate a culturii româneşti, a cinematografiei româneşti. A fost un om care a creat, era un om eminamente pozitiv, constructiv, şi s-a străduit foarte mult ca să menţină cinematografia românească pe linia de plutire după 1989. Şi personal s-a implicat, era dăruit acestei arte, folosind inclusiv calitatea lui de inginer, că el a fost inginer la orgini".

"Încă o dată în plus a funcţionat ca o premoniţie ultimul lui discurs din Parlament. Din păcate, în tot ce a spus acolo a avut dreptate, chiar şi în asta. Arată ca într-un film, deşi e viaţă crudă şi nemiloasă. Rămân filmele lui, rămâne amintirea, în rest, e tăcerea", a declarat actorul Mircea Diaconu.

Prieten apropiat al regizorului, Vladimir Gaitan il considera de Sergiu Nicolaescu un "parinte urias"."Am avut o prietenie de-o viaţă. Confund cariera mea de actor de film cu numele Sergiu Nicolaescu. Nu îmi văd cariera fără Sergiu Nicolaescu, cu toate că am lucrat şi cu alţi regizori. Sergiu rămâne pentru mine ca un părinte uriaş", a spus actorul.

Un alt prieten de-o viata al actorului, Ion Dichiseanu a declarat că l-a şocat puternic vestea decesului lui Sergiu Nicolaescu, precizând că au fost prieteni înainte ca acesta din urmă să îşi înceapă cariera cinematografică. "Am fost prieteni, l-am cunoscut înainte de a îmbrăca haina de regizor şi scenarist. Ne-am apropiat aşa ca oameni care gândesc pe aceeaşi lungime de undă. Simţea arta ca nimeni altul. Nici nu-mi găsesc cuvintele. M-a şocat puternic vestea că a murit", a spus Dichiseanu.