Potrivit sondajului Eurozone Composite PMI realizat de Markit, indicele care evaluează activitatea din servicii şi industrie prelucrătoare a ajuns în iunie la cel mai ridicat nivel din martie 2012, la 48,9 puncte, de la 47,7 puncte în mai. Un indicator PMI de peste 50 de puncte indică o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei. În Germania, cea mai mare economie a zonei euro, producţia a crescut pentru a doua lună consecutiv, scrie Agerpres in pagina electronica.

'Aceste date încheie un alt trimestru dezamăgitor pentru economia zonei euro. Ne aşteptăm ca PIB-ul zonei euro, dacă aceste cifre se confirmă, să înregistreze un declin de 0,2% în trimestrul doi din 2013, similar cu cel din primele trei luni ale anului', a declarat Rob Dobson, economist şef al Markit. Acesta a adăugat: 'există şi semne bune. Studiile Markit arată că declinul economiei s-a atenuat în trimestrul doi, ceea ce va spori stabilitatea în trimestrul trei şi poate chiar se va înregistra o uşoară creştere în ultimele trei luni din 2013'.

Săptămâna trecută, economistul şef al Băncii Mondiale, Kaushik Basu, estima că în Europa condiţiile financiare s-au îmbunătăţit dar economia continuă să se contracteze iar rata şomajului este ridicată. Ţările cu venituri ridicate continuă în general să se confrunte cu dificultăţi în cadrul eforturilor lor de a restabili situaţia sectorului financiar, de a reforma instituţiile şi a adopta politici fiscale adecvate. Totuşi, Banca Mondială apreciază că a scăzut probabilitatea ca aceste dificultăţi să provoace o criză majoră.

Banca Mondială estimează că economia zonei euro se va contracta anul acesta cu 0,6%, după ce în ianuarie estima un declin de 0,1%. Dar perioada cea mai dificilă a crizei a trecut, încrederea în regiune sporeşte şi de aceea Banca Mondială se aşteaptă la revenirea creşterii economice, susţine Kaushik Basu.