Bursa de la Shanghai a revenit miercuri pe creştere pe o piaţă volatilă, la fel ca şi alte burse asiatice, după ce Banca centrală a Chinei a anunţat o nouă reducere a dobânzi de bază destinată să susţină cea de a doua economie a lumii.

Indicele compozit al bursei de la Shanghai era în urcare cu 0,80% la mijlocul şedinţei de tranzacţionare până la valoarea de 2.988,76 puncte, după ce în cursul dimineţii a marcat un declin de până la 3,85%. De asemenea, bursa de la Tokyo, cea mai mare piaţă bursieră asiatică, a închis şedinţa de miercuri în creştere cu peste 3%, cea din Seul urmand aceeasi tendinta ascendenta, in timp ce bursa de la Hong Kong afişa la prânz un avans de 0,18%.

Banca centrală a Chinei a anunţat marţi că a decis să reducă dobânda de referinţă cu un sfert de punct precum şi nivelul rezervelor minime obligatorii pentru marile bănci. Această nouă reducere a costului creditului, a cincea incepand din noiembrie 2014, a alimentat o revenire a burselor europene după degringolada de luni.

Valul de optimism nu ajuns insa şi pe Wall Street, care a închis din nou în scădere deoarece investitorii americani nu par convinşi că intervenţiile Băncii centrale a Chinei sunt suficiente. 'Unul din motivele derutei bursele rezida in faptul că autorităţile chineze nu au făcut absolut nimic. Faptul că Banca centrală a Chinei a decis să acţioneze arată că Beijingul este hotărât să nu lase economia să se prăbuşească', a apreciat Hiroichi Nishi, trader la SMBC Nikko Securities.

Părerea generală a analiştilor este că ultimele măsuri de relaxare a politicii monetare anunţate de Banca centrală a Chinei sunt binevenite dar s-ar putea dovedi insuficiente pentru a relansa cu adevărat activitatea economică, investiţiile şi consumul, dacă nu vor exista şi alte intervenţii din partea guvernului chinez, în special pe partea de relansare bugetară şi a cheltuielilor publice.