"KPMG va avea mari probleme", a avertizat un oficial rus. "Astfel de avertismente rasuna periodic", ofteaza un reprezentant al celor patru mari firme.

De data aceasta insa s-a trecut de la amenintari la fapte. FSB (fostul KGB) nu a mai acordat companiei KPMG licenta care-i permite sa intre in posesia informatiilor secrete. Serviciul de securitate al Rusiei a decis sa colaboreze cu alta structura, K-konfident, careia i-a retras insa licenta dupa o serie de verificari. Ce anume i-a derajat pe spionii rusi, nu se stie.

In acest context, surse apropiate FSB nu au exclus posibilitatea retragerii licentelor acordate firmelor Deloitte si Ernst & Young (EY), cea de care beneficiaza, deocamdata, PwC, va expira in scurt timp.

Care este nemultumirea FSB? Pretentiile institutiei vizeaza modul de pastrare a informatiilor. FSB considera ca serverele unde sunt stocate datele ar trebui sa se afle in Rusia, iar accesul filialelor straine la informatiile companiilor ruse trebuie limitat.

Serviciile speciale rusesti cauta de multa vreme nod in papura pentru a ingreuna activitatea celor patru firme, prin intermediul carora s-ar putea "scurge" informatii care nu ar trebui sa ajunga in posesia altor state, au explicat pentru Vedomosti sursele citate, dar neidentificate. "Totul este politica", au subliniat interlocutorii cotidianului economic rus.

Mai ales ca, in ultimii ani, toate cele patru companii de audit si-au adaptat modul de lucru la pretentiile oficialilor rusi. Astfel, KPMG dispune de servere proprii pe teritoriul Rusiei si nu lucreaza cu servere straine. EY respecta, la randul ei, prevederile legislatiei in domeniu si, spun oficialii companiei, nu a primit vreo sesizare legata de sistemul de stocare a informatiilor.