Numărul companiilor româneşti prezente în Deloitte Central Europe Top 500 a crescut faţă de anul trecut de la 42 la 46, plasând România pe locul al IV-lea, cu o poziţie mai sus faţă de 2014. Veniturile totale ale companiilor din România au crescut cu aproape 7% până la 46 miliarde de euro. Prin comparaţie, veniturile totale ale tuturor companiilor prezente în Top 500 au scăzut cu 1,8% faţă de anul trecut, ajungând la 682 miliarde euro. De asemenea, 30 de companii româneşti au urcat în clasament faţă de anul anterior şi 8 companii noi au intrat în clasament, informeaza agerpres.

'Locul pe care România îl ocupă în Deloitte CE Top 500 reflectă, în mod cert, gradul de interes al investitorilor, precum şi buna sa poziţionare. Cu o creştere microeconomică constantă, România se situează printre campionii regionali în ceea ce priveşte creşterea economică. Este de aşteptat ca această evoluţie să continue, dar acest lucru depinde foarte mult de stabilitatea politică, legislativă şi fiscală a ţării, care reprezintă elemente-cheie pentru o dezvoltare semnificativă a mediului economic şi de afaceri', a declarat Ahmed Hassan, Country Managing Partner Deloitte România.

Ediţia a IX-a a raportului Deloitte Central Europe Top 500 include 18 ţări din Europa Centrală şi Ucraina (500 de companii, 50 de bănci şi 50 de companii de asigurare).

Industria energiei şi a resurselor a contribuit cel mai mult la poziţia României în clasament, cu venituri cumulate de 18,943 miliarde de euro, urmată de industria de bunuri de larg consum şi transporturi cu 13,378 miliarde de euro, industria prelucrătoare cu 9,526 miliarde de euro, tehnologie, media şi telecomunicaţii cu 2,849 miliarde de euro şi industria de sănătate cu 1,311 miliarde de euro.

Cea mai spectaculoasă creştere a înregistrat-o Auchan, care a urcat 217 de locuri până pe poziţia 237, în timp ce Enel, Oscar Downstream şi Interagro nu au mai intrat anul acesta în clasament. În ce priveşte acţionariatul companiilor româneşti prezente în clasament, cele mai multe sunt multinaţionale (36) şi numai trei reprezintă entităţi deţinute de antreprenori români.

Clasamentul celor mai mari bănci şi companii de asigurare arată acelaşi număr ca în anul precedent: şase bănci şi patru companii de asigurare. Cu active totale de 51,9 miliarde euro, sectorul bancar a înregistrat o uşoară creştere, de la 51,1 miliarde euro în anul anterior. Clasamentul a rămas la fel, cu Banca Comercială Română (BCR) pe prima poziţie, urmată de BRD-Groupe Societe Generale şi Banca Transilvania, pe următoarele locuri.

Primele trei locuri din clasamentul Deloitte au rămas neschimbate faţă de anul trecut. În pofida unei scăderi a veniturilor în euro cu 5,5% (în PLN cu 5,9%), PKN Orlen din Polonia îşi păstrează poziţia de lider, urmată de MOL din Ungaria şi Skoda Auto din Republica Cehă.