Grupul olandez de asigurări NN a lansat miercuri o ofertă nesolicitată de preluare a rivalei Delta Lloyd NV, de 5,30 euro per titlu, o primă de 29% faţă de preţul de la închiderea şedinţei bursiere de marţi. Şeful NN, Lard Friese, a declarat: "Cred că este o decizie logică să realizăm o consolidare a pieţei asigurărilor din Olanda, printr-o combinare a afacerilor NN Group şi Delta Lloyd, într-un mod în care să beneficieze ambele companii şi acţionarii lor".

Entitatea combinată va deveni liderul pieţei în sectorul asigurărilor şi gestionării activelor, beneficiind de reducerile de costuri, a explicat Lard Friese. NN intenţionează să finanţeze tranzacţia prin resursele existente şi prin datorii. Saskia Kranendonk, purtător de cuvânt al NN, a refuzat să comenteze respingerea ofertei de către Delta Lloyd.

Acţiunile Delta Lloyd au urcat vineri cu 1,4%, la 5,34 euro, în timp ce titlurile NN s-au menţinut la 28 de euro. La Bursa de la Amsterdam, acţiunile NN au urcat în ultimii doi ani cu 19%, în timp ce titlurile Delta Lloyd au scăzut cu 71%, iar a patra companie olandeză de asigurări a fost nevoită să emită de două ori noi acţiuni pentru a-şi majora capitalul.

NN este cea mai mare companie de asigurări din Olanda după capitalizarea bursieră, urmată de Aegon NV, ale cărei afaceri sunt în special pe piaţa din SUA. ING Group a finalizat în luna aprilie vânzarea acţiunilor sale la NN Group, fosta sa divizie de asigurări, aşa cum s-a angajat în faţa Comisiei Europene.

ING şi NN au o prezenţă importantă pe piaţa din România, precizeaza agerpres.