Actualul preşedinte Vasile Blaga candidează cu moţiunea "România dreaptă. Politica dincolo de lozinci", moţiunea Elenei Udrea se intitulează "Noul Partid Democrat Liberal. O nouă Românie", iar cea a Monicăi Macovei se numeşte "Reformiştii".

La Convenţie este invitat special şi şeful statului, care şi-a făcut publice, în mai multe rânduri, opiniile despre situaţia din formaţiune precum şi criticile la adresa lui Vasile Blaga.

Traian Băsescu s-a declarat în favoarea candidaturii Elenei Udrea şi a spus despre pe actualul preşedinte al partidului că nu mai are potenţial de creştere. "Eu ţin la Blaga foarte mult, dar îi spun stop, pentru că îngropi PDL, şi nu aş vrea să îl îngropi. Vasile nu mai are potenţial de creştere", a fost cea mai recentă declaraţie a sa referitoare la Vasile Blaga.

"Am văzut poziţiile domnului preşedinte Traian Băsescu, mă bucură că a zis că ţine la mine şi eu ţin la domnia sa, pe de altă parte, soarta partidului va fi stabilită de cei 5.000 de delegaţi la Convenţie. Mă voi supune votului lor. Lumea va vedea şi va avea toate datele să judece în cunoştinţă de cauză. Nu sunt proprietarul partidului, ci sunt în conducerea lui în acest moment", a replicat Blaga.

Traian Băsescu va vorbi primul la Convenţie, după prezentarea mesajului video din partea preşedintelui Partidului Popular European, Wilfried Martens.

Băsescu nu a confirmat participarea, dar democrat-liberalii se aşteaptă ca acesta să vină la Convenţie.

De altfel, acesta este singurul invitat din afara formaţiunii, organizatorii considerând că este o competiţie internă a partidului.

Noul preşedinte al PDL va fi ales de 5.000 de delegaţi ai partidului, mai mulţi decât au fost vreodată la un congres al formaţiunii, a apreciat Vasile Blaga.

Ceilalţi candidaţi, Elena Udrea şi Monica Macovei, au dorit, în schimb, o Convenţie cu 10.000 de delegaţi, spunând că astfel s-ar împiedica fraudarea, însă nu au avut câştig de cauză.

Comisia pentru pregătirea Convenţiei, condusă de Ioan Bălan, a organizat în cele mai mici detalii acest eveniment care are loc în pavilonul central al complexului Romexpo, gândindu-se chiar şi la toalete ecologice suplimentare, la o ambulanţă, dar şi la deschiderea unor spaţii unde participanţii să poată să-şi cumpere apă şi mâncare.

Prin tragere la sorţi a fost stabilită ordinea în care candidaţii îşi vor prezenta, în faţa delegaţilor, timp de 45 de minute fiecare, moţiunile, alături de câte 5 susţinători.

Prima va vorbi Monica Macovei, urmată de Elena Udrea, ultimul fiind Vasile Blaga. Aceasta este şi ordinea pe buletinele de vot.

Nu vor fi materiale promoţionale ale celor trei candidaţi, nu vor fi banere, steguleţe sau fluturaşi în susţinerea acestora, a mai decis Comisia.

Delegaţii vor fi aşezaţi în sală în ordinea alfabetică a judeţelor, pentru a nu exista dispute, ca la Convenţia din 2011, că unele organizaţii au fost desemnate să stea în faţă, iar altele în spate sau chiar la etaj.

Convenţia va începe la ora 10:00 şi, conform programului, în jurul orei 13:30 va începe procedura de vot, care va dura două ore, iar în alte două ore vor fi numărate voturile. Unii lideri ai partidului şi-au exprimat însă îngrijorarea că lucrările ar putea dura până târziu în noapte sau până a doua zi dimineaţă.

Câştigătorul este cel care obţine jumătate plus unu din numărul de voturi valabil exprimate, iar dacă niciunul dintre candidaţi nu ia acest scor, va fi organizat al doilea tur de scrutin între primii doi clasaţi.

Organizatorii au pregătit 15 mii de buletine de vot în eventualitatea turului doi, luând în considerare toate variantele, acestea fiind ştampilate şi semnate de câte un reprezentant al fiecărui candidat.

Odată cu preşedintele partidului, delegaţii vor vota şi preşedinţii comisiilor interne de integritate şi statut şi, respectiv, de revizie şi control.

Delegaţii vor vota în 4 sectoare din sala Romexpo, în ordine alfabetică, fiind instalate 80 de cabine de vot şi 24 de urne.

Procesele verbale vor fi introduse şi în calculator, dar voturile vor fi numărate şi în scris, reprezentanţi ai celor trei candidaţi vor observa întreg procesul de vot şi de numărare a voturilor, membrii Comisiei de organizare dorind astfel să elimine suspiciunile de fraudare a alegerilor.

Elena Udrea şi Monica Macovei au afirmat de mai multe ori, în campania din filialele partidului, că se tem de o fraudare a Convenţiei Naţionale, susţinând că membrii Comisiei de pregătire a alegerilor sunt oameni fideli lui Vasile Blaga.

Ele au adresat şi mai multe contestaţii la această comisie, unele dintre ele referitoare la delegaţi. Şi seful statului a atenţionat asupra corectitudinii Convenţiei, însă, la întâlnirile cu membrii filialelor judeţene, Vasile Blaga a respins aceste acuzaţii.

Actualul preşedinte al PDL a susţinut că la Convenţia Naţională nu vor fi instalate camere de luat vederi în cabinele de vot şi nimeni nu va obliga delegaţii să îşi pozeze buletinele de vot, astfel încât are încredere că rezultatul alegerilor va fi acceptat ca legitim