Conform informatiilor obtinute de Spiegel, o scrisoare a administratiei SUA, semnata de Denis McDonough, White House Chief of Staff, preciza ca guvernul de la Berlin are dreptul de a oferi comisiei parlamentare care se ocupa de activitatea spionajului respectivele liste, cu conditia ca informatiile in cauza sa nu ajunga la marele public.

Dupa primirea scrisorii, guvernul german a afirmat cateva luni la rand ca este in discutii cu Washingtonul , dar ca partea americana se opune categoric. Mai mult, la inceputul lunii august, cand publicatia Zeit a anuntat ca SUA sunt de acord ca documentele sa fie predate deputatilor, seful cancelariei germane a dezmintit informatia, declarand ca "daca ar fi existat un raspuns pozitiv din partea Casei Albe, nu am mai fi fost nevoiti sa negociem".

Potrivit Der Spiegel, autoritatile germane au decis sa ascunda adevarul de teama ca, odata ajunse in mainile parlamentarilor, listele selective ar fi putut intra in posesia presei. Prin urmare, s-a recurs la o solutie de compromis: in 17 iunie, coditianul Sueddeutsche Zeitung a scrisca guvernul german a hotarat infiintarea functiei de imputernicit special, care sa parcurga acele liste, dupa care sa informeze comisia parlamentara.

Spiegel precizeaza ca, astfel, s-a dorit restrangerea cercului de persoane cu acces la documentele in cauza.