Statele Unite nu s-au multumit doar cu interceptarea convorbirilor telefonice ale cancelarului german Angela Merkel. Saptamanalul Der Spiegel sustine ca a fost spionaj de serviciile americane in 2011, motiv pentru care au depus o plangere la Parchetul federal din Karlsruhe.

"O nota secreta adresata cancelariei sugereaza ca Spiegel a fost supravegheat de spionajul american in 2011", scrie publicatia, potrivit careia CIA l-ar fi avertizat pe coordonatorul serviciilor de informatii din cadrul aparatului guvernamental german, Gunter Heiss, ca Der Spiegel dispune de o sursa in interiorul cabinetului Merkel.

Contactele dintre aceasta sursa, un apropiat al lui Heiss si saptamanal sunt "evocate in mod explicit intr-o nota secreta a cancelariei", continua Der Spiegel. La scurt timp, respectivul colaborator a fost mutat intr-un alt departament, dar fara ca vreo ancheta sa fie deschisa in acest caz, afirma publicatia.

Guvernul german a negat afacerea in fata comisiei parlamentare de control, motivand mutarea angajatului din ratiuni bugetare. In prezent, precizeaza Der Spiegel, dosarul a ajuns pe masa comisiei parlamentare de ancheta privind interceptarile telefonice efectuate de NSA.