NSA se pregateste sa preia controlul absolul in spatiul cibernetic, sustine Der Spiegel, citand documentele dezvaluite de Snowden, aflat de mai bine de un an in Rusia, unde a cerut adapost dupa ce a fugit din Statele Unite.

Conform respectivelor documente, Statele Unite se pregatesc pentru razboaiele viitorului, unde vor avea posibilitatea ca, prin intermediul internetului, sa anihilele sisteme de computere, perturband, ba chiar blocand functionarea retelelor de infrastructura, inclusiv alimentarea cu energie si apa, a uzinelor, aeroporturilor si a fluxurilor financiare ale potentialului inamic. 

Noua arma digitala a fost pusa la punct pentru un razboi in spatiul virtual, dar, dupa cum scrie Der Spiegel, ea nu este, practic, controlata de conventiile internationale sau de organele de supraveghere, singura lege aplicata fiind selectia naturala.

"Acest lucru transforma internetul intr-o zona a anarhiei, unde marile puteri si serviciile lor secrete actioneaza dupa bunul lor plac", concluzioneaza publicatia germana, subliniind ca foarte dificila tragerea lor la raspundere pentru actiunile lor.

Nu intamplator, continua Der Spiegel, directorul NSA conduce, de asemenea, comandamentul cibernetic al SUA. Cu prilejul unei reuniuni, NSA a anuntat ca "urmatorul mare conflict va incepe in spatiul cibernetic". O declaratie care, estimeaza sursa citata, confirma suma de 1 miliard de dolari solicitata de NSA pentru sustinerea programelor agentiei.

Der Spiegel noteaza, in context, ca monitorizarea internetului a fost, de fapt, o prima faza a strategiei de aparare digitala a SUA, cu ajutorul careia au fost depistate punctele vulnerabile din sistemele adversarilor, pentru ca, prin intermediul lor, sa se obtina accesul la informatiile necesare. Numai dupa aceea, NSA va putea controla sau distruge sisteme sau retele vitale.

Ceea ce inseamna, continua publicatia germana, ca toti utilizatorii de internet risca sa devina tinte ale unor atacuri cibernetice. Potrivit documentelor dezvaluite de Snowden, in acest razboi pentru informatii nu va mai exista, practic, vreo diferenta intre "soldati" si "civili".