In opinia Der Tagesspiegal, Erdogan vrea sa creeze "o Turcie noua" care, in calitatea de putere regionala independenta, sa-si promoveze interesele in Orientul Mijlociu. Dar Rusia ar putea distruge aceste planuri.

"Va gasi Erdogan in Putin stapanul sau", se intreaba publicatia germana si prezinta raspunsul jurnalistului turc Semih Idiza: "Cel care deranjeaza ursul rus, va plati pentru asta".

De altfel, de la Ankara parvin declaratii destul de indraznete. Insusi presedintele tarii a afirmat ca, pentru el, teritoriul cuprins intre Balcani, Caucaz si Africa de Nord, constituie sfera a intereselor lui directe. Realitatea este insa alta, iar Erdogan nu are cum sa opreasca actiunile Rusiei in Siria, este de parere jurnalistul german. El crede ca Moscova va continua bombardamentele, poate cu si mai multa intensitate.

Intre timp, preşedintele Rusiei a semnat un decret ce prevede o serie de măsuri de retorsiune economică, în replică la doborârea, marţi, a unui bombardier rus de către aviaţia turcă la frontiera siriană. Textul subliniaza ca masurile in cauza "vizează asigurarea securităţii naţionale şi a cetăţenilor ruşi".

Astfel, se are in vedere interdicţia efectuarii de zboruri charter între Rusia şi Turcia, angajarii de muncitori rusi de catre angajatori ruşi si importul anumitor mărfuri turce. Toate incepand de anul viitor. Pe de altă parte, companiile aeriene turce vor trebui să se supună mai multor controale pe teritoriul rus, "din motive de securitate".

Decretul oficializează şi restabilirea regimului vizelor pentru turci, anunţată vineri de şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov.