Teoria potrivit careia sangele de mamut contine substante crioprotectoare poate fi confirmata de descoperirea cercetatorilor de la Univeritatea Nord-Vet din regiunea rusa Iakutia, care au gasit sange lichid in carcasa unui mamut-femela pe insula Malyi Lyahovski. „Sangele lichid a inceput sa curga in momentul in care am strapuns pielea animanului mai jos de abdomen. Este cu atat mai surprinzator, cu cat temperatura aerului in momentul sapaturilor s-a meninut in jurul valorii de minus 7 grade”, au precizat expertii rusi intr-un comunicat.

Documentul mentiona, in context, ca in 2010, profesorul de fiziologie Kevin Campbell, de la Universitatea canadiana din Manitoba, a publicat in revista Nature Genetisc o teorie conform careia hemoglobina din sangele mamutilor a avut capacitatea uluitoare de a transporta oxigen chiar si la temperaturi foarte coborate. „Astfel, descoperirea noastre vine, practic, sa confirme aeasta supozitie”, a subliniat specialistul rus Semion Grigoriev, de la Muzeul mamutilor din Rusia.

La laboratoarele din Iakutsk au fost aduse probe prelevate de la mamutul gasit in vederea efectuarii unor analize menite sa stabileasca daca exista sau nu vreun pericol de infectii periculoase. Cercetatorii spera ca analizele ulterioare ale sangelui si tesutului vor oferi importante date stiintifice. Este vorba inclusiv de un protect lansate in comun de Universitatea mai sus mentionata si fondul sud-corean Sooam de clonare a mamutilor.

Presa rusa mentioneaza, in context, ca Iakutia este considerata, de fapt, patria mamutilor. Aici au aparut si de aici s-au raspandit in diferite zona din Europa si America de Nord. „Dar Iakutia le-a oferit cele mai bune conditii de supravietuire.