"Este de presupus ca aceste gradini aveau o semnificaţie simbolică şi jucau un rol în timpul ritualurilor funerare", a apreciat şeful misiunii arheologice spaniole care a făcut descoperirea în sectorul Draa Abul Naga din apropiere de Luxor.

Vestigiile acestei mici grădini funerare, de trei pe doi metri, împărţită în mici pătrate, au fost scoase la iveală în curtea unui mormânt din Regatul Mijlociu (2030-1640 î.Hr.). Arheologii au gasit "rădăcinile şi trunchiul unui mic copac, vechi de 4000 de ani, cu o înălţime de 30 de centimetri", dar si "un vas cu fructe uscate", folosite, probabil, ca ofrande.

Grădina conţinea "dupa toate probabilitatile, diverse soiuri de plante şi flori", a spus Mahmoud Afifi, directorul departamentului de egiptologie din cadrul ministerului menţionat. "Este o grădină unică în felul său, în condiţiile în care nicio descoperire similară nu a mai fost făcută pana acum în oraşul antic Teba", a adaugat el.

La intrarea în mormânt, arheologii au gasit, într-o mică nişă care servea drept capelă trei pietre funerare decorate cu scene faraonice, dintre care una pe care s-au păstrat culori extrem de vii de ocru roşu şi galben, albastru şi negru, potrivit unor fotografii ale ministerului. Aceste vestigii datează din timpul celei de-a 13-a dinastii, se precizează în acelaşi comunicat, relateaza agerpres.