Este vorba de o formatiune extrem de curioasa descoperita pe suprafata planetei rosii de sonda europeana Mars Express. La 4 ianuarie anul curent, Mars Express a fotografiat cele doua cratere vecine si cvasi identice situate la sud de marele canion Valles Marineris, care se intinde pe aproape 4000 de kilometri.

Cele doua cratere, sapate pe marele platou al regiunii Thaumasia Planum, au o fizionomie specifica zonelor de prabusire, dar, mai ales, prezinta o ciudata groapa circulara in centrul lor. Botezat Arima, craterul aflat mai la nord, prezinta un crater central cu un diametru de aproximativ 15 kilometri, cavitatea celui situat la sud fiind mai profunda si avand un diametru de circa 10 kilometri.

Cum se explica aceste doua configuratii? Oamenii de stiinta au avansat doua ipoteze. Prima are in vedere impactul extrem de violent cu un asteroid care a distrus roca si gheata, care s-a scurs pe peretii craterului, sapand, in timp, un fel de put central. A doua se refera la o explozie a ghetei prinsa in subsol la impactul cu un asteroid.

In general, craterele de impact constituie aproape intotdeauna o sursa bogata de informatii pentru cercetatori. Pe langa datele referitoare la natura terenului, a calitatii lor la suprafata planetei, ele indica varsta acesteia, oferind, totodata, indicii vizand evolutia geologica de-a lungul timpului.