Arhipelagul de 72 de kilometri patrati, un teritoriu salbatic cu o vegetatie abundenta, nu are un statut bine definit, figurand in documente, incepand 1947, ca regiune autonoma a Indiei. De mii de ani, aceste pamanturi au fost populate, dar localnicii nu sunt atrasi de civilizatie si nu-i indragesc pe cei care indraznesc sa „vina in vizita”.

Tribul care locuieste aici se numeste Sentinel. Este un popor de vanator, originar din Africa. Se spune ca primii oameni s-au instalat aici in urma cu peste 60.000 de ani. Astazi, cei 250 de reprezentanti ai acestui trib reprezinta unul dintre ultimele popoare rupte de lume.

Limba pe care o vorbesc bastinasii difera de alte dialecte si se presupune, printre altele, ca ei au foarte putine, daca nu chiar nici un contact cu exteriorul. In opinia specialistilor, nivelul lor de dezvoltare a ramas undeva in perioada „pre-neolitica”: cunosc focul, dar nu stiu sa-l produca.

Extrem de protectori cu insula lor, acesti vanatori ataca pe oricine se aproprie prea mult de teritoriul lor, neezitand sa arunce sageti in directia tuturor ambarcatiunilor care navigheaza la o distanta prea mica de tarm. Potrivit martorilor oculari, cei care s-au aventurat pe insula fie au murit, fie au trecut la un pas de ea.

In 1974, un regizor indragostit de insula a renuntat rapid la dorinta de a-si duce proiectul cinematografic la bun sfarsit, dupa ce a primit o sageata in partea dorsala. In decembrie 2004, la cateva zile dupa ce un val ucigas a maturat coastele asiatice, elicopterul venit sa aduca ajutoare supravietuitorilor, a facut urgent cale intoarsa, dupa ce a fost acoperit, pur si simplu, de sageti.

Ultimul „contact” cu acest trib dateaza din 2006, cand doi pescari si-au gasit moartea nu departe de plaja insulei. De atunci, guvernul indian a decis sa renunte la orice tentativa de a vizita teritoriul si sa lasa poporul in pace.

 

 

 


 Gentside