"Am identificat niste geoglife extrem de vechi. Straniu este faptul ca aceste monument neolitic impresionant nu a fost gasit de nimeni pana acum. El este situat la numai 60 de kilometri sud-est de celebra trecatoare Dyatlov", a scris cercetatorul rus pe blogul sau.

In opinia lui, artefactul masoara aproximativ 10 kilometri lungime, la o latime de aproape cinci kilometri. "Toate desenele, si este vorba de zeci, sunt sapate in sol, in mijlocul unei zone de taiga. Nu au nimic in comun cu geologia sau cu exploatarile forestiere. Artistii antici au pictat ceva care poate fi interpretat in zeci de feluri. Totus, pare a fi o cometa sau un meteorit. Apar parca doi munti intre care e ceva care seamna cu o usa, poate o trecere intr-o alta parte. Nu mai pronunt in nici un fel, atata timp cat nu stim ce reprezinta aceste desene realizata de un popor stravechi, disparut din istorie cu foarte mult timp in urma", a declarat Degtiarev.

Potrivit omului de stiinta, descoperirea demonstreaza faptul ca regiunea din jurul trecatorii Dyatlov a fost sacra pentru populatia mansi. "Iar ea a devenit sacra inainte ca primul locuitor sa apara, deci e ceva mistic aici", a concluzionat cercetatorul.

Cazul trecatorii Dyatlov este un eveniment soldat cu moartea misterioasa a noua schiori, in nordul Muntilor Ural, in noaptea de 1 spre 2 februarie 1959. De atunci, locul a primit numele de trecatoare Dyatlov, dupa numele sefului grupului, Igor Dyatlov. Absenta unor martori oculari a dat nastere la tot felulde speculatii. 

Incapabila sa dezlege misterul, ancheta angajata de autoritatile sovietice s-au multumit sa concluzioneze ca o "forta irezistibila necunoscuta" a cauzat moartea acelor persoane.