Tribunalul Inaltei instante de la Munchen a programat audieri pana in luna septembrie, iar Fitschen impreuna cu alti fosti oficiali ai Deutsche Bank vor fi prezenti la fiecare dintre ele. Un moment delicat pentru institutia financiara, care a anuntat recent o noua strategie, a carui punere in practica necesita intreaga energie a conducerii.

Cei cinci, dintre care doi fosti patroni ai bancii, sunt implicati intr-unul dintre cele mai rasunatoare dosare: falimentul magnatului media, Leo Kirch.

Acuzata ca a grabit caderea imperiului Kirch Media pentru a trage profit, Deutsche Bank a crezut ca a scapat de aceasta afacere, platind in 2014 aproape 1 miliard de euro. Dar apararea bancii si, in special, declaratiile lui Fitschen si ai liderilor de la data intamplarilor, fac obiectul unui nou proces, de aceasta data penal.

Cei cinci sunt acuzati de "escrocherie", infractiune pentru care pedeapsa poate merge pana la 10 ani de inchisoare. Justificate, prin urmare, zvonurile privind plecarea precipata a lui Fitschen de la conducerea bicefala a Deutsche Bank, pe care o exercita in tandem cu omul de afaceri Anshu Jain, un britanic de originie indiana.

"Situatia este destul de delicata", a recunoscut Fitschen intr-un interviu acordat publicatiei Stern. Dar patronul in varsta de 66 de ani, care este si presedintele federatiei germane a bancilor private, se declara "increzator" in justitie.

"Am fost sincer. Si nu inteleg reprosurile acuzarii: chiar le-am interzis altora sa expuna propria versiune a faptelor?", a intrebat el retoric, aparandu-si pozitia.

Aprecierea acestei sinceritati va fi evaluata acum de instanta in cadrul actualului proces unde Fitschen este acuzat ca a acoperit minciunile fostilor sai colegi: patronul de atunci, Raif Breuer, succesul acestuia, Josef Ackermann, fostul sef al consiliului de supraveghere, Clemens Borsig si Tessen von Heydebreck, alt membru al conducerii.