Potrivit surselor, Deutsche Telekom intenţionează să îşi utilizeze propria subsidiară de găzduire web, Strato, ca o platformă pentru a prelua Host Europe Group şi de asemenea caută un partener în rândul firmelor americane de private equity pentru a finanţa tranzacţia. Trei din sursele citate de Reuters susţin că Hellman&Friedman şi Blackstone se numără printre firmele de investiţii care analizează posibilitatea lansării unei oferte comune cu Deutsche Telekom.

Sursele mai spun că proprietarul Host Europe Group, fondul Cinven, vrea să demareze procesul de vânzare înainte de luna august şi vrea să obţină o valoare de aproximativ 1,7 miliarde de euro pentru HEG.

Strato, companie cumpărată de Deutsche Telekom în 2009 pentru 275 milioane de euro, este o platformă mult mai mică decât Host Europe Group iar grupul german a decis să caute un partener pentru a finanţa o astfel de preluare. Cu sediul la Berlin, Strato realizează venituri de bază de aproximativ 30 de milioane de euro iar valoarea companiei este de aproximativ un sfert din cea a Host Europe Group.

Dacă va avea succes cu oferta sa de preluare, Deutsche Telekom ar putea structura tranzacţia sub forma unui parteneriat cu fondurile de investiţii dar va păstra controlul asupra activelor. Directorul general de la Deutsche Telekom, Tim Hoettges a declarat în repetate rânduri că vrea să coopereze cu fondurile de private equity iar unul din astfel de fonduri, Blackstone, este un acţionar important la Deutsche Telekom.

În ultimii ani, oferirea de servicii via Internet, denumite şi servicii cloud, a crescut rapid. Graţie unor conexiuni rapide la Internet şi telefonie mobilă, persoanele fizice şi companiile pot stoca date pe servere la distanţă în loc de computere locale şi pot avea acces la aceste date de oriunde doresc. Astfel de operaţiuni oferă contracte pe termen lung şi asigură companiilor de telecomunicaţii surse de venituri predictibile.

Host Europe Group, care oferă servicii de găzduire web în special pentru firme mici şi mijlocii, a fost achiziţionată de fondul Cinven în 2013 pentru 619 milioane de dolari. Între timp, Cinven a consolidat aceste operaţiuni prin mai multe achiziţii, inclusiv cea a rivalilor Telefonica Germany Online Services, domainfactory şi intergenia, scrie agerpres.