În mod normal, un șef de stat care vine la Berlin se întâlnește cu reprezentanți ai puterii politice din Germania, iar pe agendă sunt incluse reuniuni cu președintele țării și șeful guvernului, saluturi cu onoruri militare, câteodată chiar și o prelegere în fața reprezentanților mediului economic sau opiniei publice. Președintele Băsescu nu are însă nicio întâlnire politică la Berlin. Probabil pentru că pur și simplu nu are nimeni timp pentru el, în special într-o zi așa de ocupată în care se află la Berlin și secretarul de stat american John Kerry, premierul polonez Donald Tusk și comisarul european Laszlo Andor — comentează sursa citată. Chiar și așa, Băsescu a avut o întâlnire numai cu presa acreditată la Berlin — fără pompă sau fast. El s-a prezentat în fața jurnaliștilor acreditați la guvern și a profitat de ocazie ca să ia poziție față de actuala dezbatere pe tema imigrației din țara sa.

Președintele României a exprimat înțelegere față de dezbaterea din Germania pe tema fluxului imigranților săraci din țara lui. Însă nu așteaptă numai critici, ci și propuneri de îmbunătățire a situației, în special în ceea ce privește situația romilor. În România, majoritatea acestora sunt bine integrați, arată președintele Băsescu, însă printre ei se află în continuare nomazi pentru care integrarea este mai dificilă și dintre care mulți au venit în Germania și alte state europene. "Nu le putem interzice să plece din România", a declarat el. Bucureștiul se oferă însă să ajute țările care îi primesc, cum ar fi, de exemplu, cu trimiterea de ofițeri de poliție sau profesori, care cunosc îndeaproape cultura romilor. "România a intrat în Uniunea Europeană cu tot cu romi. Europa știa că avem o minoritate romă", subliniază Băsescu.

În plus, el le-a mai propus europenilor să nu se limiteze la a se plânge cu privire la venirea romilor, ci să țină cont și de câștigul de pe urma oamenilor bine pregătiți din România. În ultimii ani au plecat din țară 14.000 de medici și 10.000 de specialiști IT. Iar pentru România este o tendință dureroasă: pregătirea acestor oameni a costat statul foarte mulți bani, și în țară este nevoie de ei urgent. Cu toate acestea, emigranților nu li se poate reproșa nimic, întrucât România pur și simplu nu le poate plăti salariile pe care le primesc în vestul Europei. Președintele Băsescu susține cu pasiune o consolidare a Uniunii Europene, pentru că aceasta poate să concureze la nivel global numai ca "State Unite ale Europei" .

Președintele României este vizibil preocupat să prezinte România într-o lumină cât se poate de bună: de la aderarea la Uniunea Europeană, în ianuarie 2007, țara a făcut progrese mari, tocmai în scopul unei integrări depline în UE. România nu este încă membru al zonei euro, însă speră să fie până în anul 2018 sau 2019, a mai spus președintele. De asemenea, el vrea și intrarea în spațiul Schengen.

Băsescu pune dezvoltarea țării pe seama reformelor din economie. Din 2010, în România au fost luate măsuri dure și efectuate tăieri bugetare dureroase. Salariile au scăzut drastic, iar vârsta de pensionare a crescut de la 62 la 65 de ani, amintește sursa citată. 300.000 de funcționari au fost concediați, iar piața forței de muncă a fost liberalizată considerabil. La Berlin, Băsescu s-a referit la succesele politicii de reforme pe care le-a decis și le-a promovat. Motivele crizelor trecute din România ar fi fost creșterile salariale excesive, potrivit președintelui, însă după asprele măsuri de economisire acum se văd încet-încet semne ale relansării economiei. Pentru anul viitor se așteaptă creștere economică pentru prima oară. Chiar și așa, Băsescu este și autocritic: "Nu am privatizat suficient", explică el, și precizează că vrea privatizarea completă a companiilor de stat. Iar pentru asta propune chiar sprijin de la Germania: speră ca firma germană a căilor ferate, Deutsche Bahn AG, să concureze la licitația privind privatizarea căilor ferate române, relateaza Agerpres in pagina electronica.