Pe baza informatiilor detinute pana in prezent nu se poate trage concluzia ca avionul Boeing 777 apartinand companiei Malaysia Airlines, a fost doborat la 17 iulie in estul Ucrainei cu o racheta, se arata in raspunsul oficial al Guvernului de la Berlin la o solicitare adresata de fractiunea Partidului stangii din Bundestag, document intrat in posesia grupurilor de media WDR si NDR, scrie Deutsche Welle, citand editia online a publicatiei Der Spiegel. (http://www.spiegel.de/panorama/flug-mh17-regierung-hat-keine-sicheren-erkenntnisse-ueber-abschuss-a-990288.html)

In raspunsul sau, guvernul Germaniei explica faptul ca ultimele minute ale zborului MH17 nu au fost fixate pe ecranele radar. Avioanele spion AWACS, care patrulau, in acel moment, spatiile aeriene ale Poloniei si Romaniei, au observat prezenta aparatului malaysian, dar legatura cu aeronava a fost intrerupta cu 30 de minute inainte de prabusire, cand avionul a patruns intr-o zona care nu era constrolata de AWACS.

Cele doua avioane AWACS au inregistrat semnale de la unul dintre sisteme, precum si alt semnal, considerat imediat ca ar proveni de la o racheta de croaziera SA-3. Raspunsul guvernului de la Berlin subliniaza insa ca este vorba de un semnal obisnuit, de rutina, inregistrat in intreaga regiune.

Intre timp, conducerea Malaysiei a estimt ca datele preliminare ale anchetei privind catrastrofa zborului MH17 sunt "suficient de convingatoare", iar expertii strang dovezi concludente care pot fi prezentate in instanta de judecata. Malaysia considera ca aparatul a fost doborat cu ajutorul unei rachete "sol-aer", lansata de pe teritoriul controlata, la data dezastrului, de separatistii prorusi.