Edward Snowden, fost consultant american al Agentiei nationale de securitate a SUA (NSA), se afla in posesia unor documente secrete privind pirateria de date practicata de americani in Hong Kong si in China, scrie in numarul sau de vineri South China Morning Post (SCMP). Publicatia din Hong Kong afirma ca a consultat extrase din dosarele detinute de Snowden cu prilejul interviului acordat de acesta in metropola chineza, unde s-a refugiat din 20 mai, dupa dezvaluirile sale explozite facute pentru Guardian si Washington Post.

Documentele respecte ar cuprinde, conform sursei citate, adresele IP vizate si data infractiunii. SCMP nu a facut publice  respectivele numere de identificare a aparatelor conectate, nici numele proprietarilor acestora sau institutiile care ar fi facut obiectul atacurilor cibernetice.

Potrivit ziarului, din documente reiese daca o operatiune este in curs de derulare sau s-a incheiat si par sa indice un nivel de reusita a tentativelor de infractiune de 75%. „Nu stiu ce fel de informatii cauta ei pe aceste calculatoare. Stiu numai ca utilizarea de mijloace tehnice pentru a intra fara autorizatie in aparate civile constituie o violare a drepturilor la viata privata”, a spus Snowden pentru cotidianul anglofon.

El a precizat, de asemenea, ca Statele Unite au acces „la comunicatiile a sute de milioane de ordinatoare”, in special din Hong Kong si China. Anterior, publicatia americana Foreign Policy a anuntat, citand surse NSA, ca in structura acestei institutii se afla un serviciul TAO (Tailored Access Operations), care a intrat in sistemele de calculatoare si de telecomunicatii din China de-a lungul a aproape 15 ani.

Beijingul sustine ca nu „are informatii de furnizat” legate de Snowden. SUA au anuntat deschiderea unei anchete penale impotriva lui Snowden care, daca va fi prins, risca inchisoare pe viata. „Depunem toate eforturile pentru a-l trage pe acest om la raspundere pentru scurgere de informatii”, a declarat, in acest sens, directorul FBI, Robert Muller. Spionajul informatic reprezinta una dintre sursele de frictiune dintre SUA si China si s-a aflat pe agenda recentei intrevedeeri dintre presedintele Barack Obama si omologul sau de la Beijing, Xi Jinping.