"La ultima masă, el a mancat o carne foarte grasă şi ţinută la uscat, fără îndoială un fel de slănină", a spus Albert Zink, directorul acestui institut cu sediu la Bolzano (Italie).

Faptul că Ötzi a mâncat carne de capră înainte să fie ucis de o săgeată acum peste 5.000 de ani pe culmile Alpilor, la  3.210 de metri înălţime, era cunoscut din 2011. Dar cercetătorii au crezut până acum că era vorba de carne gătită.

Ultimele analize moleculare ale conţinutului stomacului său au stabilit insa că este vorba de carne ţinută la uscat. Carnea "îşi păstrează astfel fibrele", în timp ce "structurile sale sunt distruse în timpul gătitului". Această descoperire arată că Ötzi şi semenii lui cunoşteau tehnica uscării cărnii, dispunând de posibilitatea de a o conserva şi transporta fără ca aceasta să se deterioreze.

Descoperit de un grup de drumeţi, la 19 septembrie 1991, corpul, îmbrăcămintea şi ustensilele lui Ötzi s-au conservat remarcabil, fiind o mină de informaţii inegalabilă pentru oamenii de ştiinţă. Rămăşiţele sale, conservate la muzeul din Bolzano, atrag anual aproximativ 260.000 de vizitatori, noteaza agerpres.