Producător american de echipament IT inregistreaza nu doar pierderi de imagine, dar, de asemenea si financiare. După ce in presa au aparut informatii ca Agenția Națională de Securitate (NSA) din SUA plaseaza dispozitive de urmariere în produsele Cisco destinate exportului, compania a "pierdut" o serie de comenzi din partea clienților din țările în curs de dezvoltare.

Despre controlul global al internetului din partea americanilor pentru prima dată s-a vorbit în iunie 2013, in urma dezvaluirilor fostului administrator de sistem al firmei Booz Allen Hamilton, Edward Snowden, care a lucrat sub contract cu CIA și NSA. Detalii despre operatiunile secrete de plasare a dispozitivelor de urmarire in echipamentele produse de gigantii de tehnologie au apărut în luna ianuarie a acestui an, atunci când jurnaliștii Spiegel au publicat documente NSA din perioada 2008-2009. S-a dovedit că serviciile secrete plasau bug-uri în echipamentele Cisco, serverele Dell și chiar și în produsele Huawei și Samsung. Schema detaliata a acestei operatiuni NSA este povestita în cartea publicata în luna mai - No Place to Hide - de jurnalistul Glenn Greenwald.

Scrisoarea lui Chambers catre Obama a fost trimisa pe 15 mai 2014, a doua zi după ce pe internet au aparut fotografii cu agenți NSA facand "vraji" la echipamentele Cisco. Anterior, compania a negat orice colaborare cu agențiile de informații americane. 

"Daca rapoartele privind plasarea de dispozitive de urmarire de catre NSA sunt adevărate, acest lucru ar submina încrederea clienților în industria noastră și va avea un impact negativ asupra capacității companiilor de tehnologie de a livra produse pe piața internațională - a spus în scrisoare Chambers - . Pur și simplu nu putem lucra în astfel de condiții . < ... > Clienții noștri au incredere că suntem capabili să le livram produse, care îndeplinesc cele mai înalte standarde de siguranță și fiabilitate." 

Potrivit șefului de Cisco, credibilitatea internetului la nivel mondial a adus beneficii economice importante pentru SUA, iar aceste beneficii "ar putea fi afectate de dezvaluirile privind supravegherea statului ... și de suspiciunea că guvernul exploateaza vulnerabilitățile de securitate, in loc sa avertizeze despre prezența lor." 

Chambers l-a avertizat pe Obama că "în absența unei noi abordări", industria de tehonologie americana ar putea pierde intaietatea pe piata globala. În plus, în conformitate cu seful Cisco, situația ar putea conduce la un "Internet fragmentat ", care nu va fi niciodată capabil sa realizeze pe deplin ideile creatorilor lui. 

Cisco nu se teme doar pentru viitorul industriei americane de inalta tehnologie. Dezvaluirile lui Snowden au lovit deja in afacerile companiei, care, împreună cu alti giganti IT din SUA, a donat bani în mod activ campaniei lui Obama în 2008.

În timpul unei conferințe de presă de prezentare a rezultatelor trimestriale de saptamana trecuta, Cisco a confirmat faptul că acțiunile NSA au facut ca unii clienți din țările în curs de dezvoltare sa amâne achiziționarea de echipamente.

In ultimul trimestru, veniturile Cisco au scazut cu 5% - până la 11.5 miliarde dolari, profitul net a scăzut cu 12% - la 2,2 miliarde dolari.