Descoperirea lor, cercetatorii de la California Institute of Technology si de la University Wisconsin-Madison au prezentat-o la conferinta comunitatii astronomice din Statele Unite, ce-si desfasoara anual lucrarile la Denver, scrie agentia RIA Novosti.

In opinia oamenilor de stiinta, diamantele s-ar putea gasi in straturile inferioare ale atmosferei planetelor gigant Jupiter si Saturn. Potrivit explicatiilor oferite de astronomi, furtunile din straturile superiore ale atmosferei transforma o parte din hidrocarburi in funingine si grafit. Ajungand la nivelurile de jos la atmosferei, materia astfel obtinuta se preface, sub influenta temperaturilor si a presiunii, in diamante minuscule, care coboara spre nucleul planetelor.

Acolo, ele se topesc, lichefiindu-se. O parte a acestei materii se ridica in atmosfera, transformandu-se in diamante uriase. Astfel, sustin cercetatorii, cerul celor doua planete este „imbibat” de asemenea diamante. Si, au presupus ei mai in gluma, mai in serios, poate ca la un moment dat omenirea va putea extrage aceste piete cu ajutorul unor statii robotizate.

Oamenii de stiinta sunt de parere ca diamantele pot fi asemanatoare pietelor de pe pamant, dar, prin structura lor, sunt cu siguranta mai dense. Anterior, cercetatorii au estimat ca pe Uranus si Neptun exista adevarate oceane de diamante lichide, pe suprafata carora plutesc adevarate aisberguri de diamante tari.