Potrivit mass-media oficiale nord-coreene, Jong-un, al treilea Kim din unica dinastie comunistă din istorie, a inspectat un complex de locuințe nou construite în capitala Phenian.


Este prima menționare a unei apariții publice a liderului nord-coreean de la 3 septembrie, dată la care a asistat la un concert la Phenian cu soția sa. Absența de la ultima aniversare a partidului unic a alimentat speculațiile privind soarta sa.

Agenția oficială KCNA a relatat că Kim Jong-un a efectuat o vizită de 'supervizare' la un nou complex rezidențial special construit în capitală pentru oamenii de știință care lucrează la programul de sateliți al Coreii de Nord.

"Inspectând exteriorul clădirilor rezidențiale și publice, decorate cu țiglă de diferite culori, (Kim Jong-un) și-a exprimat satisfacția profundă, spunând că le consideră magnifice", a precizat agenția nord-coreeană.

Fotografia cu portretul unui Kim Jong-un surâzător ocupa marți aproape întreaga primă pagină a Rodong Sinmun, ziarul partidului aflat la putere. Alte fotografii, mai mici, îl arătau pe lider efectuând vizita sprijinit într-un baston negru.

KCNA nu a precizat data, însă agenția relatează de obicei acest tip de evenimente la o zi după ce au avut loc.

Scurta relatare nu a făcut nicio mențiune la absența din public a liderului nord-coreean, care ar avea 30 sau 31 de ani, și niciun comentariu privind starea sa de sănătate.

 

Nu este pentru prima dată când un lider al Republicii Populare Democrate Coreea (RPDC), denumirea oficială a Coreii de Nord, nu apare în public timp de mai multe săptămâni. Însă absența lui Kim Jong-un a fost în mod special remarcată deoarece el a fost omniprezent în mass-media oficiale de la venirea sa la putere în 2011, după moartea tatălui său Kim Jong-il.

Ipotezele s-au înmulțit, unele evocând diverse probleme de sănătate de care ar suferi liderul nord-coreean, un fumător înrăit care a luat enorm în greutate în ultimul an: oboseală, gută, fracturarea gleznelor, diabet. Alte scenarii au vorbit chiar despre o lovitură de stat împotriva acestui lider care face obiectul unui cult al personalității abil întreținut de propaganda oficială.

Zvonurile s-au înmulțit vineri, din cauza absenței lui Kim Jong-un de la ceremoniile de aniversare a partidului la putere, la care au fost prezenți cei mai importanți demnitari ai regimului.

Guvernul sud-coreean a precizat totuși că serviciile sale de informații estimează că Kim Jong-un controlează în continuare puterea cu fermitate.