Ajunsi la "fata locului", americanii au descoperit ca nu stiu destul de multe lucruri sau ca, pur si simplu, le-au uitat. Astfel, capitalul Zachary Savarie recunoaste: desi a participat la doua operatiuni militare in Orientul Mijlociu, "misiunea din Ucraina a demonstrat ca are mari lacune", sustine Die Presse.

"Dupa aproape zece ani de razboi de gherila de genul celui din Irak sau Afganistan, cei mai multi dintre soldatii si ofiterii americani nu au experienta practica a confruntarii cu un inamic profesionist si bine echipat, organizat in unitati mari si care foloseste tehnica militara moderna, luptand in mod conventional", a explicat Savarie, citat de Die Presse.

"Spre exemplu, niciodata nu m-am aflat in stiuatia de a intra in contact cu o drona. Nici unul dintre noi nu s-a aflat sub tiruri de artilerie", a declarat ofiterul american, precizand ca el este un militar american tipic.

Alt consilier militar al SUA, sergentul Jacob Hurt a declarat, la randul sau, ca nu s-a razboit niciodata cu tehnica blindata a dusmanului. "Un soldat ucrainean mi-a povestit cum a trebuit sa tina piept blindatelor inamice, aflate la mai putin de 15 metri distanta. Asta face parte dintre lucrurile despre care ni s-a spus ca sunt absolut inutile, pentru ca nu se va ajunge cu siguranta atat de departe", a precizat americanul.