Centrala Daimler din Stuttgart are mari așteptări de la directorul companiei "Star-Transmission" (furnizoare de componente pentru industria auto) din România, Bernd Krottmayer. Fabrica din Transilvania ar urma să dea un impuls strategiei de creștere a companiei pentru 2020, astfel încât Mercedes-Benz să devină cea mai cumpărată și profitabilă marcă de mașini. De asta, concernul introduce noi modele, care fac necesare mai multe mecanisme, care să fie montate la Sebeș. Aici, fabrica va fi construită de Daimler până în 2016, pentru 300 de milioane de euro. "Nu mutăm producția din Germania, ci preluăm capacitățile suplimentare", explică Krottmayer.

Pentru el, extinderea este o treabă de zi cu zi din 2010, de când a fost trimis la fabrica centrală din România. Atunci când a venit, aici se aflau 450 de angajați, iar astăzi muncesc 1.000 de oameni. Investițiile ce vor veni anunță și viitoare angajări — deși Krottmayer nu știe exact câte noi locuri de muncă înseamnă asta. Însă Daimler concurează din ce în ce mai mult cu alți investitori germani, pentru angajări în Transilvania. Așa cum sașii au venit aici în secolul 12 ca să administreze regiunea și să asigure bunăstarea, de zece ani tot vin acum investitorii germani, care creează aici noi locuri de muncă.

Epicentrul acestui boom al construcției de automobile este Sibiu. Printre cele aproximativ 800 de firme germane de aici se numără Siemens cu trei fabrici, Continental, Thyssen Krupp, precum și multe alte firme de mărime medie. În Sibiu locuiește și Bernd Krottmayer.

"Sibiul nu este un oraș tipic industrial. Și totuși, aici s-au stabilit multe companii automobilistice în ultimii ani", spune el, iar acest lucru nu se explică doar cu salariile mici plătite în România. "Are mai degrabă legătură cu limba germană, vorbită de mulți aici, și de infrastructura bună", explică reprezentantul Daimler.

Cu toate că în Sibiu locuiesc acum, după afluxul de emigranți de după 1989 numai 1.500 de germani, printre 147.000 de locuitori, urmele lor se văd bine în oraș: există un liceu german și se predă germana în școli, aici se află o universitate româno-germană, un departament german la teatrul de stat, un centru cultural german, un ziar local german, iar din anul 2000, Sibiul are din nou un primar german.

Klaus Iohannis a atras investitori, a ușurat formalitățile, a combătut corupția și birocrația, a construit infrastructura și a restaurat chiar și centrul vechi al orașului. În 2012, localnicii l-au ales din nou primar, cu 77,9% din voturi, și alți politicieni i-au luat-o pe urme. Reprezentanții minorității germane — Forumul Democrat al Germanilor din România — au acum nouă primari în regiune, constată Die Welt.

Arnold Klingeis, primarul din Avrig, își explică situația aducând argumentul trecutului comun al românilor și germanilor în Transilvania.

"Sașii din Transilvania au construit regiunea și se bucură chiar și azi de un renume", spune el, amintind totodată că "dacă au existat deseori tensiuni între maghiari și români, așa ceva nu s-a petrecut niciodată cu germanii". După două victorii electorale, acum vrea și Klingeis să profite de succesul economic al lui Iohannis și să aducă investitori în oraș. Un primar de origine germană contează foarte mult pentru investitorii germani, spune directorul Forului economic al germanilor din Transilvania (DWS), Jörg Prohaszka: "Companiile germane se aflau aici dinainte de Iohannis, însă el a dat un imbold dezvoltării. Fără el nu ar fi existat atâta încredere în regiune".

Imaginea României este încă deseori legată exclusiv de sărăcie și corupție, consideră Die Welt. La aceste prejudecăți s-a gândit și Jürgen Schmidt, când a știut că trebuie să preia, în 2008, fabrica din Sibiu a companiei producătoare de întrerupătoare, Marquardt.

"România are puțin farmec pentru mulți germani, și simți mai degrabă compasiune decât surpriză, când ajungi aici", spune el. Însă după cinci ani, nu mai vrea să plece. "Nu întreb centrala germană cât timp mai trebuie să stau, ci cât mai pot rămâne", precizează Schmidt. Germanul apreciază mai ales nivelul de viață din oraș. "La sfârșit de săptămână, nu ai nevoie de niciun program. Pur și simplu mergi în oraș și apare oricând ceva interesant", asigură el. Centrul vechi al orașului înfrumusețat și restaurat, îi cucerește pe mulți. Schmidt spune că în general, îi ''place felul de a fi deschis al oamenilor, care are mai degrabă ceva din Italia decât din Europa de Est".

Pentru investitori, și mai importante sunt cunoștințele de limbă germană, foarte extinse. Mulți români își iau în serios șansa de a-și completa educația până la Universitate în germană. Clasele în care se predă germana sunt formate în Sibiu de elevi români în proporție de 90%. "Locurile sunt cu adevărat solicitate", spune managerul de la Daimler, Bernd Krottmayer. Iar asta i-a ajutat pe el și pe alți investitori: "Lucrăm mult cu colegii din Stuttgart și este mai ușor să ne înțelegem în limba noastră maternă, decât într-una străină". De altfel, concernul îi și trimite pe angajații germani pentru câteva luni la centrala din Stuttgart tocmai pentru a învăța know-how-ul șvabilor. "La același nivel de calificare, m-aș decide oricând pentru angajatul care mai vorbește și germana", spune Jörg Prohaszka.

În același timp, companiile deja prezente se tot extind. Marquardt și-a încheiat în luna aprilie a anului trecut al cincilea proces de extindere și a ajuns la 1.400 de angajați. În funcție de condițiile generale, numărul acestora ar urma să crească în următorii 2-3 ani până la 1.900. Compania de automobile Continental a efectuat în februarie 2012 cea de-a patra extindere a fabricii, iar numărul angajaților a crescut de la 1.800 la 2.300. Datorită investitorilor, rata șomajului în jurul Sibiului a scăzut, potrivit statisticilor românești, de la 10,3% în anul 2000 la aproximativ 4,1% în anul 2012, adică sub media întregii țări.

La Daimler, ca să-și asigure cererea de angajați, "Star Transmission" s-a implicat, alături de alte companii, în planificarea unei școli de afaceri germane în Sibiu, chiar anul acesta. Cei 25 de studenți din fiecare clasă ar urma să fie formați în special în mecatronică, fabricare de ustensile și electronică. Consilierii din cadrul guvernului regional al landului Baden-Württemberg, de unde provin multe companii stabilite acum în Transilvania, ar urma să pregătească programele de predare. Costurile astfel asumate de companiile care vor să creeze această școală arată cum văd ele Sibiul: "dacă nu ar merita efortul, am fi încetat expansiunea la un moment dat. Însă avem aici angajați tineri, care sunt competenți și contribuie la acest succes", explică Jürgen Schmidt.